Het was een harde klap om te verwerken voor de spelersgroep van NEC, de verloren derby tegen Vitesse (1-4). Zo ook voor trainer Rogier Meijer. “We zijn er wel twee dagen goed ziek van geweest.”

“De derbynederlaag komt wel harder aan dan een andere nederlaag, maar uiteindelijk komt er ook een moment dat je het achter je moet laten”, vervolgt de oefenmeester. “Ik had er zelf natuurlijk meer van verwacht. Dat is puur door de sfeer en de aanloop ernaar toe. Het is niet zo dat Vitesse ons ondersteboven speelde.”

Europese ambitie

“Tegen FC Groningen moeten we laten zien dat we uit een ander vaatje kunnen tappen. We moeten weer gaan bouwen op de vastigheden die we het hele seizoen al hebben.” Na de wedstrijd tegen de Arnhemmers mocht er even niks gezegd worden over de play-offs. Terwijl dat juist het gespreksonderwerp van de laatste weken was in Nijmegen. “Ik heb gezegd dat het na zo’n wedstrijd niet correct is om over play-offs te praten. Je moet eerst zorgen dat je zelf wedstrijden gaat winnen. Ik zie de stand zo dat wij nul punten hebben en RKC en Heerenveen hebben er drie. Er zijn genoeg mogelijkheden om onze ambitie te bewerkstelligen.”

Als we iets verder kijken op de ranglijst zien we dat Groningen strijdt tegen degradatie. Een wereld van verschil dus. “Het zal de laatste strohalm voor hen zijn. Ik heb zelf vaker in dat soort situaties meegemaakt waarin het tegen zit. Dus wij zullen ervoor moeten zorgen dat het snel tegen zit bij hun door doelpunten af te dwingen. Ik verwacht wel een gemotiveerd Groningen, maar wij willen tegen SC Heerenveen een mooie finale spelen in eigen huis.” Om die situatie voor elkaar te krijgen, is een zege eigenlijk het enige dat telt zaterdag.

Cissoko

In de jacht naar een overwinning in Groningen zal Ibrahim Cissoko hoogstwaarschijnlijk op de bank beginnen. De Doetinchemse trainer dubt nog altijd over de elf die vanaf de start van de wedstrijd te zien zijn. “Als we Ibrahim weinig in de één-tegen-één krijgen op de helft van de tegenstander is zijn bijdrage aan de wedstrijd ook minder. Dat moeten we met elkaar verbeteren. Zodra hij namelijk wel in balbezit komt en kan hij zijn tegenstander opzoeken, is hij een plaag voor elke defensie”, legt Meijer uit.

Foto’s: Orange Pictures