Er is een einde gekomen aan de ongeslagen reeks van NEC. Tegen RKC kwam de ploeg van trainer Rogier Meijer met name op fysiek aspect te kort. De trainer ging na afloop in op de wedstrijd en de keuzes van de arbitrage.

“Dat we verloren hebben natuurlijk en de uitslag”, begint de trainer op de vraag waar hij het meest van baalt. “Het eerste half uur hadden we het moeilijk. Te veel spelers zaten niet goed in de wedstrijd, met name in balbezit. Als we dan de bal kwijt waren, kon RKC lekker counteren. Dan ga je de beentjes ook wel voelen, denk ik.” Daardoor komt er een einde aan een mooie reeks. Schrok de trainer van zijn ploeg? “Nee, dat is voetbal. Uiteindelijk kan het ook dat er mindere wedstrijden tussen zitten. Dan moet je ook degelijk zijn. Voordat we dat nu konden, hadden we al twee goals tegen. Dan moet je daar achteraan en dat was lastig.”

Vermoeidheid heeft dus wel een duidelijke rol gespeeld in de wedstrijd. Toch koos Meijer ervoor om met dezelfde elf te beginnen als afgelopen week. In de beker was verder alleen Robin Roefs een wisseling. De trainer heeft niet afgewogen om nog meer veranderingen door te voeren. “Dat niet. Uiteindelijk is iedereen hersteld van de wedstrijd. Zeker als je op nul begint vandaag, kan je gewoon gas geven denk ik. Alleen een aantal spelers zag je wel dat ze er moeite mee hadden vandaag.”

Vroege wissels

Wel wisselde de oefenmeester Sontje Hansen en Mees Hoedemakers in de rust. “Die zaten niet goed in de wedstrijd. Met name bij Sontje zag je dat hij niet scherp was. Dan probeer je aanvallend te wisselen. Ik denk dat dat het eerste kwartier na rust ook wel wat opleverde, zonder een goal. Dan moet je geluk hebben dat je een doelpunt maakt en terug kan komen in de wedstrijd. Natuurlijk zijn de ruimtes achterin dan soms wat groot om te verdedigen. Daar kan je de jongens niet zoveel aan verwijten.”

Hansen kreeg in de eerste helft door een foutieve uittrap dé kans om NEC terug in de wedstrijd te brengen, maar faalde. “Natuurlijk baal je daar van, maar het was wel exemplarisch voor onze eerste helft. Of dat nou met of zonder bal was, dat was net niet scherp genoeg. Daar zullen we met elkaar lering uit moeten trekken en kijken of we dat kunnen verbeteren met elkaar.”

VAR

De VAR had een grote rol in Waalwijk. Allereerst bij het geven van de penalty, daarna bij de beslissing dat hij over moest. Wat vindt Meijer van de keuzes? “Willekeur. Er zijn zoveel momenten geweest, niet alleen bij ons, maar ook in andere wedstrijden dat ze niet ingrijpen. Ik betwijfel ook of het zo is zoals ze uitgelegd hebben. Verdonk liep te vroeg in en omdat hij de bal wegschiet, nemen we hem over. Ik heb net de beelden gezien, dan moet je goed kijken, wil je dat hebben gezien. In ieder geval waren ze nu wel scherp.”

NEC heeft de afgelopen weken een mooie buffer opgebouwd, dus is er nog weinig aan de hand. “Er is geen man overboord, zeker niet. We moeten elkaar ook niet direct naar beneden praten. Uiteindelijk moeten we ervan leren als we de wedstrijden zo kort op elkaar hebben, hoe we dat beter kunnen invullen.”

KNVB

Wel is de kans aanwezig dat zo’n reeks met drie wedstrijden kort op elkaar nog een keer gaat voorkomen. “Het kan maar zo zijn dat we Sparta op zaterdagavond hebben, de bekerloting op dinsdag uitkomt en we vrijdags alweer naar Volendam moeten. De KNVB wil niet meewerken om dingen te veranderen. Dus dan moeten we weer dit voor elkaar gaan krijgen, daar moeten we goed naar kijken.”

“Deze wedstrijd kon sowieso niet worden verplaatst, want dit is een carnavalswedstrijd en die is op vrijdag. Ik heb het niet verzonnen”, verzucht Meijer. “Voor de volgende wedstrijd hebben we al gevraagd hoe het zit. Daar was een hele ingewikkelde uitleg, maar de conclusie was dat het bij de meeste opties niet zo zou zijn”, sluit de trainer af.

Foto: Rob Koppers