Het behalen van de zesde plek en daarmee het thuisvoordeel in de play-offs waren afgelopen zondag reden tot positiviteit bij NEC. De Nijmegenaren sloten een historisch goed seizoen af tegen Almere City en wonnen met 1-4. Een dag later zal de glimlach van het gezicht van Rogier Meijer ongetwijfeld even verdwenen zijn, nadat hij op de hoogte werd gesteld van zijn schorsing.

“Ik hoorde het maandag, op tweede pinksterdag. Toen ontving ik een mailtje”, vertelt Meijer woensdag tijdens het persmoment. Maandags kreeg hij te horen dat hij na het pakken van zijn vierde gele kaart dit seizoen, donderdag geschorst zal zijn. Daardoor zit de trainer niet op de bank tijdens de halve finale van de play-offs.

“Dat kreeg ik wel van mijn vrouw te horen”, lacht Meijer. “Ze noemde het dom en vroeg wat ik daar deed. Toen was het al gebeurd. Achteraf is het makkelijk natuurlijk, maar ik had er beter niet naartoe kunnen lopen en in woord en gebaar in eerdere wedstrijden tegen de scheidsrechter moeten beginnen. Maar ja, het is zoals het is. Hier kan ik van leren, want volgend seizoen wil ik niet in dezelfde situatie zitten.”

Invloed

Na afloop van de wedstrijd gaf de trainer aan niet te weten wie de gele kaart uiteindelijk kreeg. Dat bleek een klein leugentje te zijn geweest van Meijer. “Nee eerlijk wist ik het al wel”, zegt hij terwijl hij zijn lach niet kan verbergen. “Ik dacht misschien kan ik het nog op die manier proberen. Maar goed, het is zoals het is. Laten we voorop stellen dat ik ervan baal, maar uiteindelijk werken we al zo lang samen dat iedereen weet wat er gevraagd wordt op een wedstrijddag. De ploeg en staf zijn goed voorbereid, zoals we altijd doen.”

Echt veel uitmaken doet het volgens Meijer niet. “Ze zeggen dat trainers langs de kant vaak niet zoveel invloed hebben, dat moet nu blijken. Het is de 40e of 41e wedstrijd dit seizoen en de jongens weten wat er van hen gevraagd wordt. Ze kunnen mij beter missen dan een paar spelers. Ik mag wel schreeuwen naar het veld, net als een supporter, maar dat hoef je van mij niet te verwachten. Ik zal niet opvallen.”

Meijer mag tijdens het duel geen contact hebben met zijn bank, waardoor zij ervoor kunnen kiezen om andere wissels door te voeren die Meijer misschien gedaan zou hebben. “Misschien doen ze dat wel haha. Het zijn wel scenario’s die we bespreken. Ik denk niet dat er andere dingen zullen gebeuren dan normaal.” Patrick Greveraars zal de coaching doen en Mark Otten neemt plaats op de bank. Normaal doet hij, samen met Robin Huntjens, de videoanalyse voor NEC.

Stugge ploeg

Dan over voetbal. NEC treft Go Ahead Eagles in de eerste ronde van de play-offs. Een lastig duel voor de Nijmegenaren, die wel thuis spelen. “Ondanks dat het een halve finale is, voelt het wel al als finale. We hebben ons plan gemaakt en gaan proberen ons eigen spel te spelen. Zij zijn stug, goed georganiseerd en hebben individuele kwaliteiten. Daar zijn we niet zomaar klaar mee natuurlijk.”

“Ik heb niet het gevoel dat de selectie denkt dat dit de laatste kans is. Volgens mij denken ze meer dat ze een extra kans hebben om te laten zien wat ze kunnen. De ploegen zijn gelijkwaardig aan elkaar. Er doen er vier mee, dus er winnen er drie niet. Ik denk dat FC Utrecht de favoriet is. Gezien de aankopen in de winter, de breedte van de selectie en als er daar iemand uitvalt wat ze dan nog kunnen brengen, dat maakt hen favoriet voor mij. Dat telt alleen niet in deze korte competitie. Het zijn wedstrijden op zich. Kijk maar naar de play-offs om promotie/degradatie. Het gaat om de vorm van de dag”, sluit Meijer af.

Foto: Rob Koppers