NEC is tamelijk ongeschonden uit de 120 minuten bekervoetbal gekomen. Zaterdag spelen de Nijmegenaren alweer voor de competitie tegen Cambuur en dat doet de ploeg op volle oorlogssterkte. “De jongens willen echt iets laten zien na afgelopen week. De energie spat er vanaf”, aldus trainer Rogier Meijer.

Meijer heeft de wedstrijd tegen Feyenoord nog niet teruggekeken. “De penalty’s en goals heb ik kort gezien, maar verder kijk ik vooral vooruit.” De coach moet haast ook wel, aangezien Cambuur alweer heel snel op bezoek komt. “Daarom koos ik er donderdag voor om de spelers zelf over de wedstrijd te laten praten.” De geplande training werd dus geschrapt.

Wandeling

Daartoe besloot Meijer toen hij donderdag aan het einde van de ochtend zijn dagelijkse rit vanuit Doetinchem naar Nijmegen maakte. “Ik wilde eens wat anders, we waren allemaal pas rond 02:30 thuis. We zijn dus gaan wandelen, en dat was eigenlijk wel leuk om een keer te doen. We kwamen erachter dat we best een mooi park rondom ons stadion hebben liggen”, knipoogde Meijer. “Ik gaf de spelers mee om er nog één keer met elkaar over te praten en dat heeft denk ik wel geholpen.”

Dat gevoel baseert Meijer op de energie die zijn spelers uitstralen. “Ze willen echt wat laten zien tegen Cambuur. De teamsfeer was al goed, maar deze wedstrijd tegen Feyenoord heeft dat nog maar eens een extra boost gegeven.” Dat zit hem vooral in de bijdrage die eenieder kon leveren woensdag. “Jongens als Baldursson, Bruijn, Bronkhorst, Branderhorst: zij maken geen makkelijk seizoen door. Tegen Feyenoord was een absolute prestatie van het hele team.”

Zitting in Zeist

Meijer heeft zaterdag tegen Cambuur voor het eerst in lange tijd weer een compleet fitte selectie ter beschikking. Daar zag het donderdag nog niet naar uit, toen NEC van de KNVB een schikkingsvoorstel ontving voor een wedstrijd schorsing voor Philippe Sandler. “Toen heb ik direct met Carlos (Aalbers, red.) gebeld en hij heeft daar zijn tanden in gezet. Samen met Muslu en Philippe ging hij naar Zeist en gelukkig kregen we vanochtend bericht dat hij werd vrijgesproken. Terecht, want hij kon er niks aan doen.”

Het levert bij veel supporters extra woede op. Op sociale media is het het gesprek van de dag. Wordt NEC niet erg vaak benadeeld? Meijer wil er niets van weten en beperkt zich tot dat gedeelte waar hij invloed op heeft. “Wat duidelijk is is dat het ons niet mee heeft gezeten in de Kuip, nu drie keer op rij. Of dat iets met dat stadion specifiek te maken heeft? Je moet er geweest zijn om te weten hoe het voelt, maar ik kan me voorstellen dat zoiets meespeelt.”

Meijer had dan ook niet zoveel moeite met de rode kaart van Sandler. “Het was chaotisch, in het zestienmetergebied, zonder VAR, vanuit een moeilijke positie. Het was geen grove fout. Ik heb meer moeite met de rode kaart waar hun linksback (Hartman, red.) aan ontsnapte. Daar staan de scheids- en grensrechter op zeven meter afstand in de juiste lijn. Dat hoort een rode kaart te zijn, met of zonder VAR.”

Foto: Rob Koppers