De competitiehervatting is aanstaande voor NEC. Voor de mannen van Rogier Meijer wacht geen makkelijk inkompotje, maar een confrontatie met landskampioen Feyenoord in De Kuip op zondagmiddag. Een zware klus voor de Nijmegenaren, maar volgens Meijer gaat zijn ploeg er alles aan doen om een goed resultaat neer te zetten in Rotterdam. Verder vertelt de trainer over de belangrijke aankomende week, mogelijke transfers en kwijtgeraakte spullen na trainingskamp.

Afgelopen zondag keerde NEC terug van het trainingskamp in Spanje. Een goede week voor de Nijmegenaren, met een naar einde. Meijer vertelt dat op het vliegveld spullen van zijn spelers zijn achtergebleven. Stakingen hadden de Spaanse luchthavens in hun greep in de week van het trainingskamp, waardoor de koffers met persoonlijke spullen van veel spelers niet op het vliegtuig naar Nederland zijn gezet. Deze spullen zijn nog altijd niet terug bij de spelersgroep. Een vervelende situatie, volgens Meijer, maar niet onoverkomelijk. “Ik heb geen spelers ontheemd zien rondlopen”, begint de trainer. “Spelers zijn hun toilettas en voetbalschoenen kwijt, maar gelukkig heeft iedereen daar wel meer dan één paar van.

Feyenoord-uit

Bij NEC is ook geen tijd om op dergelijk randzaken te focussen, daar de competitie weer begint dit weekend. De Nijmegenaren wachten een ontmoeting met Feyenoord, in De Kuip. Meijer weet wat zijn mannen te wachten staat. “Dat het moeilijk gaat worden, is duidelijk.” De trainer heeft wel veel zin in de ontmoeting met de grootmacht. “Dit is een prachtige wedstrijd, Feyenoord-uit.” NEC gaat uiteraard als underdog de wedstrijd in, maar is volgens Meijer verre van kansloos. De trainer grijpt terug naar ontmoetingen uit het verleden waarin NEC het vuur aan de Rotterdamse schenen wist te leggen. “We hebben eerder tegen Feyenoord laten zien dat we goed kunnen voetballen, dat we het hen moeilijk kunnen maken.” Vorig seizoen speelde de Nijmegenaren in de achtste finale van de beker tegen Feyenoord. Dit duel moest Feyenoord tot het uiterste gaan en kreeg het NEC pas na penalty’s op de knieën.

NEC mag hoop putten uit de mindere vorm van de landskampioen voor de winterstop. De Stadionclub verloor drie van de laatste zes wedstrijden en als er gewonnen werd, ging dit niet vanzelf. Meijer ziet geen reden om aan te nemen dat Feyenoord nog altijd kwetsbaar is. “Iedereen heeft nu weer een nieuwe start gemaakt. Je zag wel dat het allemaal moeizamer ging bij Feyenoord. Er viel meer ruimte, ze hadden zelf iets meer moeite om doelpunten te maken, maar dit is weer een nieuwe kans voor hen. Ze zullen tijdens een thuiswedstrijd extra gas geven.” Hier moet NEC wijs mee omgaan, aldus Meijer. “Als wij goed onder de druk uitvoetballen, liggen er kansen. Wij gaan proberen daar iets te laten zien.”

Afgelopen seizoen hield NEC Feyenoord 120 minuten in bedwang in de KNVB Beker. (Foto: Orange Pictures)

Belangrijke week

De achtste finale van de beker staat aankomende week voor NEC op het programma. Ditmaal nemen de mannen van Meijer het op tegen Go Ahead Eagles. Het daaropvolgende weekend trekt FC Twente naar De Goffert. Meijer kijkt vol enthousiasme uit naar de aankomende week. “Na Feyenoord-uit direct Go Ahead in de beker en daarna Twente-thuis. Dat zijn prachtige affiches.” De sfeer in Nijmegen is uitstekend, nadat NEC de laatste vier officiële duels won en ook een zeer positief trainingskamp afwerkte. De hoofdtrainer hoopt deze goede lijn door te zetten en zijn NEC voor de derde keer in vier jaar tijd naar de kwartfinale van de KNVB Beker te loodsen.

Deze reeks aan grote wedstrijden moet Meijer ingaan met een aantal afwezigen. Vooral op het middenveld moet NEC gaan schuiven. Lasse Schöne is nog altijd geblesseerd en Mees Hoedemakers zit tegen Feyenoord zijn laatste duel schorsing uit. Hierdoor valt een gat voor de positie naast Dirk Proper. Puzzelen dus voor de technische staf, maar Meijer ziet genoeg opties. “Rober (González, red.) en Kodai (Sano, red.) kunnen op die positie spelen. Je zou ook kunnen schuiven met een andere speler.” Ook afwijken van het vertrouwde 4-3-3 behoort tot de mogelijkheden. “We kunnen ook in een andere formatie spelen. Dat zijn dingen die we intern hebben besproken.” Verder is Brayann Pereira wederom geblesseerd geraakt, hij wordt na de wedstrijd tegen Twente terugverwacht.

Vorig seizoen verloor NEC in eigen huis met 0-1 van FC Twente. (Foto: Rob Koppers)

Transferperikelen

NEC kondigde woensdag de inkomende huurtransfer van Luxemburgs international Yvandro Borges Sanches aan. De buitenspeler komt op huurbasis van Borussia Mönchengladbach over tot het eind van het seizoen. Meijer is erg blij met de aanwinst. “We wilden graag meer keuzes aan de zijkant. Hij (Borges Sanches, red.) is een type als Hansen en Tavsan, die goed kan dribbelen en diepgang heeft. Je ziet op de training dat hij heel comfortabel is aan de bal. Dat soort spelers zochten we.” Op het debuut van de Luxemburger hoeven de NEC-fans mogelijk niet lang te wachten. Borges Sanches is fit en reist zondag met de selectie mee af naar Rotterdam.

Mogelijk neemt NEC ook afscheid van een aantal spelers. Alexis Tibidi is al teruggestuurd naar Troyes en Sai van Wermerskerken mag ook kijken naar een nieuwe uitdaging. De verdediger is transfervrij naar NEC gehaald om de destijds geblesseerden Van Rooij en Pereira op te vangen. Nu de rechtsbacks weer terug zijn, zit de taak voor de routinier erop. “We hebben met Sai (Van Wermerskerken, red.) afgesproken dat hij weg mag als Bart en Brayann fit zijn. Dan gunnen we hem ook een transfer”, zegt Meijer. Verder houdt NEC de ogen open voor buitenkansjes deze winterperiode. Zo is het nog altijd de vraag of Elayis Tavsan vertrek en of Bas Dost terugkeert. “Misschien gebeuren er nog dingen binnen de selectie, dat weet je nooit. We zijn voorbereid en zullen handelen als het nodig is”, besluit Meijer.

Foto’s Rob Koppers & Orange Pictures