Na het verlies thuis tegen SC Cambuur wist NEC zondagmiddag ook niet te winnen van RKC (2-1). Trainer Rogier Meijer was enorm teleurgesteld in zijn ploeg en dan met name in de vechtlust die in het begin niet tot nauwelijks aanwezig was bij de Nijmegenaren.

“Als je ziet hoe je de eerste minuten begint dan ben ik niet verbaasd over dit resultaat. Alles begint met energie en intensiteit en als je dat niet hebt dan wordt voetballen heel moeilijk”, zegt Meijer bij ESPN. “Ik vond ons de eerste tien minuten heel slap, weinig initiatief zowel met als zonder bal en dan heb je nog geluk dat je op voorsprong komt.”

“Dat we zo beginnen verbaast mij dan wel, want die energie en vechtlust is een van de voorwaarde van ons spel en dat was vanaf minuut één dus niet aanwezig. Gaandeweg werd het wel iets beter, ook met de wissels die we gedaan hebben in de rust. Voetballend gezien en waar wij voor staan is dit de slechtste wedstrijd van het seizoen en dan heb je nog altijd de kans om een puntje mee te nemen. In het laatste halfuur gebeurt er weinig voor beide doelen en wij stoten weer tegen dezelfde steen als twee weken geleden tegen AZ. Je hebt zelf een vrije trap en dan geef je die goal heel kinderlijk weg, wat bij de eerste goal eigenlijk ook al het geval was.”

Opportunisme

Ondanks het matige spel van NEC zette het team alles op alles om toch nog de winnende goal te forceren, misschien wel iets te veel denkt ook Meijer. “Je moet herkennen in een wedstrijd dat je het uit moet gaan spelen. We hebben geprobeerd om vanaf de kant te roepen dat iedereen in positie moest blijven en dan maar met een puntje terug naar huis. Ze hebben mij zonder publiek waarschijnlijk wel gehoord maar je moet dat ook tot uitvoering kunnen brengen en de rest hebben om dat te doen.”

Vooral die laatste goal was (natuurlijk) een doorn in het oog van de trainer. “We hebben daar negen man voor de bal staan. Dan leidt je balverlies en heb je zelfs nog de kans je te herstellen. Het omschakelgedrag van onze spelers is anders dan van de spelers van RKC. Je krijgt meerdere kansen om die bal weg te werken maar helaas hoort dat er ook bij.”

Over pech of ongeluk wil Meijer dan ook absoluut niks weten en hij kijkt alleen naar zijn team. “Ellendig uitpakken dat roep je over jezelf af, ook bij het eerste doelpunt. Je kan hele goede plannen maken over balbezit en over de formatie en dat soort dingen maar het gaat er ook om hoe je aan zo’n wedstrijd begint en wat je erin legt aan energie. Dat hebben we gewoon te weinig gedaan vind ik”, aldus Meijer.

Foto: Rob Koppers