NEC verloor vrijdagavond met ruime cijfers van FC Twente (4-0). Hierdoor lijken de play-offs voor Europees voetbal uit zicht. Jasper Cillessen maakte bij vlagen een onzekere indruk en dat zag ook zijn trainer.

Was Twente zo goed of NEC zo slecht vandaag? ’Ik denk beide, maar ook de verdienste van FC Twente’’, begint Rogier Meijer tegenover ESPN. ‘’De druk die zij hebben gezet en het tempo wat zij hadden aan de bal konden wij in het grootste gedeelte van de wedstrijd niet volgen. Als je dan zelf ook heel slordig bent in balbezit, dan worden de ruimtes groter en moet je veel omschakelen. Dan is het lastig, hebben wij ons niveau niet gehaald en heeft Twente het heel goed gedaan.’’

Het positiespel van NEC is vaak goed genoeg om onder de druk van de tegenstander uit te voetballen. ‘’Klopt, alleen vandaag niet. Ik heb vandaag de eerste helft ook vijftien spelers gezien die uitgegleden zijn. Als je ziet welke ballen we hebben ingeleverd in de eerste helft, dan zitten we onder ons niveau. Op het moment dat je in balbezit niet goed bent dan moet je veel verdedigen en omschakelen. Daarin heeft Twente ons veel pijn gedaan en waren ze ook beter dan wij.”

‘Twijfelende’ Cillessen

In de beginfase ging het al bijna fout met Cillessen, die een uittrap tegen Manfred Ugalde aan schoot. Later in de wedstrijd had de doelman nog een paar momenten. ‘’Ik vond hem veel onzekerheid en twijfel uitstralen”, was Meijer eerlijk. “Dat is ook de fase waarin hij nu zit. Dat zie je ook wel en dat helpt natuurlijk niet. Vandaag waren we met elf man onder de maat en heb ik bij hem een soort van onzekerheid gezien. Uiteindelijk ga ik gewoon kijken wat ik ervan vind en nadenken wat de beste oplossing is”, besluit de oefenmeester van NEC, die daarna nog wel even op de rem trapt. Desondanks lijkt hij hiermee voort te borduren op een mogelijke terugkeer van Mattijs Branderhorst onder de lat. Opvallend, want vorige week gaf Meijer nog aan dat Cillessen zijn onbetwiste nummer 1 was.

Kritiek Perez

Kenneth Perez schrok van het optreden van de international. ‘’Ik heb nu negentig minuten naar hem zitten kijken en het gevoel bekroop me wel dat NEC hem in bescherming moet nemen. Hij is min of meer klaar. NEC moet hem op vakantie sturen, zodat hij zich kan richten op volgend seizoen. Dit is geen gezonde situatie. Hij doet te veel gekke dingen. Er is toch niks meer om voor te spelen’’, aldus de analist van ESPN.

Foto: Orange Pictures