NEC bereidt zich voor op het treffen met Heracles Almelo. Na de onverwachte nederlaag tegen Excelsior spraken veel mensen hun zorgen uit over NEC. Ook waren de reacties van journalisten niet mals, maar daar laat trainer Rogier Meijer zich niet door gek maken. Hij stond donderdagmiddag, na de afsluitende training, alle pers te woord en maakte een ontspannen indruk.

Meijer staat bekend als een trainer die zich niet anders gaat gedragen als er eens een keer wordt verloren. Ook na de slechte wedstrijd van zondag blijft de trainer rustig. “Wij zijn uiteraard teleurgesteld over zondag, maar we hebben met elkaar gezeten om te kijken wat beter kan en dat moet ervoor zorgen dat we morgen in ieder geval een betere wedstrijd gaan spelen”, begint de trainer. “Wij moeten het hoofd koel houden. We hebben veel nieuwe spelers met ieder een eigen verhaal. We zitten in een proces en als we ons hoofd niet koel houden blijft die lijn er niet in.”

Vizier op Heracles

De Heraclieden verloren vorige week met 4-1 van Ajax in de Johan Cruijff Arena, maar speelde zeker geen slechte wedstrijd. De wedstrijd tegen NEC is voor Heracles de eerste thuiswedstrijd in de Eredivisie na de promotie. “We hebben zelf zo’n wedstrijd tegen PEC Zwolle gespeeld en vorig jaar in en tegen Volendam, die wonnen we met 1-4. We weten dus hoe de sfeer zal zijn en dat is het mooiste om mee te maken, ook voor ons. Op zondag na hebben we laten zien goed te kunnen voetballen en dat willen we vrijdag ook laten zien. We moeten dus niet teveel naar Heracles kijken en het gewoon beter doen dan afgelopen zondag.”

Wat betreft fitheid zit het volgens de oefenmeester goed, ondanks de krampgevallen tegen Excelsior. “De jongens die kramp kregen hebben ook een eigen verhaal. Mees (Hoedemakers, red.) heeft vier weken niet meegedaan in de voorbereiding. Sontje (Hansen, red) heeft de afgelopen maanden bij Ajax weinig tot niet getraind. Calvin (Verdonk, red) heeft eind vorig seizoen er ook een tijdje uitgelegen dus het zijn krampgevallen die logisch zijn”, legt Meijer uit. “De jongens zijn verder goed uit de wedstrijd gekomen en zijn ook weer een stukje sterker geworden.” Meijer weet waar NEC zichzelf kan helpen. Het balbezit moet beter benut worden bij de Nijmegenaren. ”Als wij de bal verliezen op de helft van de tegenstander, maar we kunnen hem meteen onderscheppen en dan de bal in de ploeg houden, dan scheelt dat weer in plaats van dat je weer tachtig meter terug moet rennen. Dus daar zit het hem ook in. Dat zal zeker beter moeten.”

Meijer gaf zondag na afloop aan te merken dat spelers gespannen waren waardoor ze wellicht niet vrijuit konden spelen. “Ik hoop dat morgen bij jongens er wat spanning van af is. Ze moeten vertrouwen op de dingen die ze als speler goed kunnen en als iets fout gaat niet gelijk andere dingen gaan doen. Ik denk dat we verder zijn dan vorige week en zeker beter.”

Nieuwe speler

Dan komt er ook nog een nieuwe aanwinst naar Nijmegen toe. De 19-jarige Kodai Sano moet de selectie van NEC versterken. Meijer is blij met deze speler en legt uit waar zijn kwaliteiten liggen. “Sano heeft bij zijn vorige club vaak als hangende linksbuiten gespeeld, maar wij zullen hem gaan gebruiken als middenvelder. Hij is ontzettend jong, technisch vaardig, tweebenig, speelt altijd vooruit, dus het is een creatieve speler. Hij gaat wel wat tijd krijgen om te kunnen wennen.”

Foto: Rob Koppers