Rogier Meijer is enthousiast over de deze week gepresenteerde aanwinsten Mees Hoedemakers en Sontje Hansen. Na de verliespartij van vorig weekend tegen SC Heerenveen lijkt de achtste plek een zware opgave te worden voor NEC en dus gaat voor veel mensen de blik al richting volgend seizoen. Meijer ziet nog kansen voor de play-offs, maar erkent dat het behalen daarvan een lastig verhaal gaat worden.

De trainer is blij met zijn nieuwe aanwinsten, die beduidend eerder gepresenteerd zijn dan vorig jaar. Toen waren Pedro Marques en Oussama Tannane op 17 juni de eerste aanwinsten. “Het werpt zijn vruchten af, want daar leggen we ook veel tijd en arbeid in”, begint Meijer. “Met één van de twee zijn we in januari al in gesprek gegaan. Dat doen we met veel meer spelers, het is fijn dat het met deze jongens ook een transfer oplevert.”

Meijer is in ieder geval positief over de twee nieuwelingen. “Mees heeft twee jaar Eredivisie gespeeld bij Cambuur en is aanvoerder geweest. Hij heeft ervaring, een goede leeftijd en er zit ook een goede kop op. Daar ben ik heel blij mee. Sontje heeft een mindere periode bij Ajax gekend, maar iedereen ziet daar wel de potentie in. Het zegt wat dat hij hier naartoe wil komen en vertrouwen heeft in ons plan.”

De volgende stap maken

Hoedemakers moet de concurrentie aangaan met Lasse Schöne en Dirk Proper. Zeker van een basisplaats is hij dus nog niet komend seizoen, maar de middenvelder kiest wel voor het plan van NEC. “We willen zelf als club de stap maken door de kwaliteit in de spelersgroep te verhogen. Ze kunnen natuurlijk niet allemaal spelen, dus dan word je in de breedte ook beter. Spelers zien dat hier gestaag een stijgende lijn zichtbaar is. Dan kun je ook concurreren met clubs als Utrecht die om je heen staan.”

Zondag was de voltallige selectie van NEC aanwezig bij het jubileum van de juniors in Ouwehands Dierenpark. Na de klap van zaterdag was dat met een dubbel gevoel aan het begin. “Ondanks de omstandigheden was dat een hele mooie dag om mee te maken. Ik ging op pad met mijn vrouw en jongste dochter en die vroeg ook: ‘pap heb je er zin in?’ Toen dacht ik wel, als dit niet een uitje van NEC was geweest, was ik nooit van mijn leven gegaan. Toen we er eenmaal waren met elkaar en de blijdschap bij die kinderen zagen, was dat goed voor het verwerkingsproces. Je loopt in een andere omgeving en praat met elkaar. Als je thuis bent, duurt het verwerken langer.”

Cillessen

Voor wie die zondag extra zwaar moet zijn geweest was Jasper Cillessen. De doelman ging gruwelijk in de fout, waardoor Heerenveen de overwinning naar zich toe kon trekken. Meijer heeft het incident besproken met de goalie. “Dinsdag hebben we in de ochtend voor de training besproken hoe we ervoor stonden. Je vraagt dan heel open en eerlijk aan hem: ’je keept 85 minuten een goede wedstrijd waarin je een prima niveau haalde. Wat gebeurde er bij die bal?’ Het was een goed gesprek. Of Jasper onze nummer 1 blijft? Dat lijkt me duidelijk.”

Het verlies is zeker niet alleen op het conto van Cillessen te schrijven. NEC heeft genoeg kansen gehad om de wedstrijd al eerder op slot te gooien, maar liet dat meerdere keren na. “We hebben laten zien dat we de afspraken die we van tevoren hebben gemaakt goed uitpakten. Of het nou in het verdedigen, omschakelen of aanvallen is. Overal haalden we rendement, behalve uit het belangrijkste: het scoren. Dat is het enige wat we elkaar kunnen verwijten. Als we eerder die 3-1 maken, is de wedstrijd gespeeld.”

Twente

Na de wedstrijd tegen Heerenveen lijkt het halen van de play-offs haast onmogelijk, maar Meijer bekijkt het positief. “Letterlijk gezien is dat ook niet zo. Dat het lastig gaat worden en dat we een pittig programma hebben, daar kan niemand omheen. Het gat is drie punten met drie lastige wedstrijden. Vrijdag is de eerste wedstrijd FC Twente. Die hebben thuis nog niet verloren, dus dat wordt een zware opgave. Het is wel een mooie kans om jezelf te laten zien en het gevoel wat we in de tweede helft hadden tegen Heerenveen mee te krijgen. Wat het resultaat dan gaat worden, gaan we zien, maar dat is wel de uitdaging.”

Twente speelt redelijk vanuit dezelfde gedachte als Heerenveen, met hoge backs en veel mensen in de as. “Ze spelen iets intensiever en hebben iets meer individuele kwaliteit. Als je het vergelijkt met Heerenveen zullen we minimaal hetzelfde op de mat moeten leggen, maar aan de andere kant liggen er wel meer ruimtes als je ballen verovert, als je aan de bal bent en als je onder de druk uit voetbalt. Dat was tegen Heerenveen iets minder, die zetten minder fel druk. Iedere club heeft zijn eigen speelwijze, maar wij denken daar wel kans te hebben. In bijna alle wedstrijden die we gespeeld hebben, waren we niet veel minder dan de tegenstander. Dus dat wordt een mooie uitdaging.”

Foto’s: Rob Koppers & Orange Pictures