NEC won zaterdagavond niet van Sparta (1-1). Het elfde gelijke spel dit Eredivisieseizoen voelde als twee verloren punten voor de Nijmegenaren. Desondanks legde de ploeg van Rogier Meijer een zeer goede pot op de mat. “Het was het derde duel in korte tijd en als je de energie van de jongens dan ziet, dan kan ik daar echt van genieten.”

“Ik houd wel een dubbel gevoel over aan deze wedstrijd”, vervolgt Meijer. “Ik ben tevreden over de manier waarop we gespeeld hebben, alleen je wint hem niet. Dat is zonde. Volgens mij hebben we met en zonder bal goed gespeeld. We hebben Sparta 85 minuten onder druk gezet. Aan de bal hebben we ze alle kanten op gespeeld, zeker in de eerste helft. De tweede helft zakken zij nog verder in en wordt dat dus lastiger. Toch lieten we na om het eerste doelpunt te maken en ik denk dat dat heel belangrijk was, dan hadden we ze op de knieën. Dat is helaas niet gebeurt.”

Trotse trainer

De wedstrijden volgen elkaar in rap tempo op en hoe de mannen van Meijer daarop reageerde zorgde voor trots bij de trainer. “Dit was de derde wedstrijd in acht dagen en als ik dan zie met hoeveel energie iedereen op het veld staat, dan kan ik daar wel van genieten. Vanaf het eerste moment hebben we ze onder druk gezet op elk moment waar dat mogelijk was. Aan de bal hebben we dynamisch gespeeld alleen de beloning ontbreekt.”

Zeker na de 0-1 werd het lastiger voor NEC om iets te creëren. “Je speelt bijna de hele wedstrijd, zeker de tweede helft, tegen een muur. Ik denk dat we dat heel goed gedaan hebben. Je raakt de bal ook weleens kwijt, dat is ook voetbal. Dat we de kansen die Sparta kreeg dan zelf afgeven doet geen extra pijn. Dat hoort erbij. We hebben onszelf niet beloond en dat is balen. Verder speelden we prima.”

‘Onverslaanbaar’ Sparta

Op de vraag of dat dan de kracht van Sparta is, het onverslaanbare, reageert Meijer nuchter. “Nee dat heb ik niet gezien vandaag. Als je de wedstrijd hebt gezien, dan heb je ook gezien hoe wij ons er doorheen hebben gevoetbald. Dat gebeurde voornamelijk in de eerste helft. Vooral in de laatste fase moet je het dan anders doen. Juist eerder schieten bijvoorbeeld. Als je denkt aan die mogelijkheid van Mikkel Duelund, dan is dat een 200% kans. In de tweede helft spelen we er goed doorheen en moet Dirk Proper de bal eigenlijk afspelen naar Nany Dimata. Dan is het een andere wedstrijd. Dan zie je niet dat je tegen de nummer zes van de Eredivisie speelt, want dat dwing je het echt zelf af.”

Transfers

Duelund heeft een transferverzoek ingediend en lijkt te gaan vertrekken uit Nijmegen. “De kans dat dit zijn laatste wedstrijd was, is wel groot ja. We gaan dan waarschijnlijk geen vervanger halen”, aldus de 41-jarige oefenmeester.

Ook tegen Sparta waren er nog wat afwezigen bij de Nijmegenaren, die op de plek van Duelund zouden kunnen spelen. Zo miste Magnus Mattsson de laatste paar wedstrijden door een lichte blessure en hikt Jordy Bruijn al een tijdje tegen een plek bij de selectie aan. “Jordy traint al wel weer met de groep, maar deze week is dat wat minder gebeurd in verband met de vele wedstrijden deze periode. Hij zal richting Go Ahead Eagles gewoon aansluiten en Magnus waarschijnlijk ook. Dan hebben we Oussama (Tannane, red) ook terug. Ook voorin hebben we met Ibrahim (Cissoko, red) en Anthony (Musaba, red) de nodig namen. Vandaar dat er ook niks bijkomt.”

NEC had dé kans om aansluiting te vinden bij de subtop. “Over het algemeen overheerst er teleurstelling dat je niet wint. Dan was je drie punten ingelopen op Heerenveen in plaats van eentje. Toch denk ik dat iedereen vertrouwen uit deze wedstrijd kan halen. Hetgeen wat wij vanaf de winter proberen, dat slaat aan. We zijn dynamischer en komen zo tot beter aanvallend voetbal. Dat moeten we vasthouden. Normaal gesproken ga je dan ook je wedstrijden winnen.”

Foto: Rob Koppers