Na het vertrek van Magnus Mattsson blijft NEC nog altijd doordenderen in de Eredivisie. Zaterdagavond werd er met 3-1 gewonnen van Heracles Almelo. Dat zorgt voor een goedlachse Rogier Meijer tegenover de pers.

“Ik heb vandaag een ploeg gezien met overtuiging en energie. We hebben verdiend gewonnen”, was de eerste analyse van Meijer. Met Tjaronn Chery als nieuwe smaakmaker op het middenveld zag de oefenmeester dat alles klopte bij de Nijmegenaren. “Je voelt het vertrouwen en de controle bij de spelers in het veld. Het was wel even spannend hoe hij (Chery, red.) het zou gaan invullen. Dit geeft dan ook een goed gevoel. Hij is goed aan de bal en brengt veel ervaring met zich mee. Voor hem lekker dat hij in zo’n elftal terecht komt.”

“De mensen in het stadion worden wel verwend hé”, knipoogt de oefenmeester. “Hij heeft carbid in zijn schoenen. Ook die assist op Koki. Dat is echt voetbalslimheid.” NEC nestelt zich zo stevig in de subtop en kan dinsdagavond tegen ADO Den Haag de halve finale van het KNVB Bekertoernooi bereiken. Niet alleen het resultaat is goed, ook het spel van de rood-groen-zwarten is aantrekkelijk om naar te kijken. “Dit is een goede stap in onze ontwikkeling. We hebben vaker gespeeld tegen ploegen die laag verdedigen. Daar hebben we ons vaak aan gestoten. Nu creëren we zoveel kansen en hebben spelen we met overtuiging. Dat is waar ik het meest van geniet.”

Met beide benen op de grond

“Dit is wel wat ik graag zie als trainer”, aldus Meijer die al vijf jaar als hoofdtrainer bij NEC aan het roer staat. “Aan de bal hebben jongens zich uitstekend ontwikkeld. Dat leidt tot variatie. Daar geniet ik wel van, maar we moeten wel met beide beentjes op de grond blijven. Dit moet elke week gebracht worden. Als we dat niet doen is het ook weleens minder.” Of het stempel van verdedigende trainer nu weg vaagt is Meijer duidelijk. “Ik denk het wel. Natuurlijk wil je altijd vooruit verdedigen, maar dat heeft ook te maken met de spelers die je tot je beschikking hebt. Kunnen we dat explosief volhouden en dat kan nu.”

Verwachtingen

De verwachtingen zijn daarom rondom de Nijmeegse fanschare torenhoog. “Vandaar dat ik ook zeg dat we met beide benen op de grond moeten blijven staan. De eerste tien minuten tegen de Almeloërs zie je dat het anders kan gaan lopen.” De boel op scherp zetten is dan weleens nodig. Meijer was fanatiek en kreeg nog een gele kaart voor protesteren. “Tot de 1-1 heeft de keeper van Heracles er alles aan gedaan om het ritme uit de wedstrijd te halen. Hij gaat Sylla Sow een gele kaart geven die daar iets van vindt. Terwijl de scheids juist de keeper moet aanspreken. Dat probeerde ik duidelijk te maken, maar niet op de goede manier. Een beetje begrip zou wel lekker zijn.” De Doetinchemmer staat op scherp, want dit was gele kaart nummer drie en bij een vierde is hij geschorst.

Het vizier bij de ploeg van Meijer gaat nu op ADO Den Haag. Mocht er gewonnen worden, lonkt er een plek in de halve finale van de KNVB-beker. “Dat is weer een nieuw verhaal, zoals iedere wedstrijd. We zullen niet teveel moeten zweven. Ze mogen genieten van de overwinning, maar de knop zal weer snel om moeten. Over tot de orde van de dag”, sluit Meijer nuchter af.

Foto: Rob Koppers