Het is inmiddels acht weken geleden dat NEC haar laatste wedstrijd speelde tegen RKC. Met oefenwedstrijden tegen FC Emmen in Spanje (3-2 verlies), Willem II (2-4 winst) en Heracles (2-0 winst) kan het echte werk weer beginnen voor Rogier Meijer. De trainer sprak over deze aparte periode. Ook is de trainer dolgelukkig met een speler als Anthony Musaba.

“Het was zoeken naar de juiste invulling van de lange winterstop”, begint Meijer. “Je wilde de spelers natuurlijk scherp houden, dat is niet altijd gelukt. Vooral de weken voor het trainingskamp waren pittig, omdat je nergens naartoe werkt. Dus dan viel de focus wel een beetje weg. Gelukkig kwam na het trainingskamp in Spanje de wedstrijd tegen Ajax steeds dichterbij. Het waren geen ideale omstandigheden voor mij als trainer. Het hoeft wat mij betreft ook geen herhaling te krijgen”, aldus de trainer.

Ajax

De trainer heeft wel genoeg tijd gehad om z’n accenten op het spel van zijn ploeg te benadrukken. “Ik praat dan vooral over de vier facetten van het voetbal. Dat is verdedigen, aanvallen, omschakelen en de dode spelmomenten. Wij als technische staf halen daar dan punten uit wat er beter moet. Eén van die punten was het hoge druk zetten, dat hebben we tegen Heracles uitstekend gedaan.” De vraag is of dit dan ook tegen een topploeg lukt. “Tegen Feyenoord en AZ pakten we een puntje. Het zou dan weleens leuk zijn als we dit soort wedstrijden kunnen winnen. De jongens zijn er in ieder geval gebrand op.”

Voor de ploeg van Rogier Meijer wordt er meteen veel gevraagd. In januari worden er zes wedstrijden in totaal gespeeld. Te beginnen met het in crisis verkerende Ajax. “We weten allemaal wat ze kunnen. De manier waarop Ajax speelt veranderd niet zoveel, maar er heerst wel onrust zowel binnen als buiten het veld. Ik weet niet hoe Ajax gaat aantreden, want in de oefenwedstrijden speelden ze met veel andere namen.” In Spanje speelde NEC tegen FC Emmen. De Emmenaren slaagden erin om 3-3 gelijk te spelen tegen Ajax in de laatste speelronde voor de winterstop. Heeft Meijer het nog over die wedstrijd gehad met Dick Lukkien? “Ik heb het niet over die wedstrijd gehad, maar we hebben hem wel geanalyseerd.”

Musaba

Afgelopen week kwam het transfernieuws naar buiten dat Anthony Musaba op huurbasis uitkomt voor NEC. Meijer is dan ook blij met de komst van de buitenspeler. “Ik ken Musaba goed. We hebben in de onder 19 samengewerkt, maar ook al eerder in het eerste. Zijn manier van spelen zullen we allemaal nog wel kennen. De diepte aan de bal misten we in het elftal. Dat brengt hij met zich mee. Hij speelt ook met veel opportunisme, iets waar we naar zochten.”

Musaba speelt graag op de rechterflank, laat Elayis Tavsan daar nou ook spelen. “Het is niet zo dat Tavsan nu mag gaan vertrekken. Ze zullen allebei moeten gaan vechten voor hun positie. We kunnen ze natuurlijk wel allebei tegelijk opstellen.” Is de oefenmeester na de komst van Musaba tevreden over zijn selectie? “In principe gaan we het hier mee doen, tenzij een buitenkansje ons voordoet. De winterse markt is gewoon heel lastig, want niemand laat hun topscorer gaan. Je zult als club dan veel moeten gaan betalen. Ik werk dan liever met de spelers die er al zijn en die progressie boeken”, zo sluit Meijer af.

Foto: Rob Koppers