Na een interlandperiode is het nu weer de beurt aan de clubs om hun wedstrijden af te werken. In de interlandperiode speelde NEC een oefenwedstrijd tegen Feyenoord, waarin nipt werd verloren, maar nu is het weer tijd voor het echte werk en trainer Rogier Meijer heeft er zin in. “Het is altijd een rommelige periode. Jongens zijn weg en er hadden er ook een aantal jongens last na de wedstrijd tegen Heerenveen. We zullen zien hoe we eruit zijn gekomen.”

De wedstrijd tegen AZ wordt in een leeg stadion afgewerkt, iets wat NEC al twee wedstrijden moest doen, maar waar Meijer geen fan van is. “We moeten realistisch zijn. Als het uitgesteld was, ik weet niet of het over drie weken anders is. We moeten nu gewoon zonder publiek spelen. Dat hebben we de afgelopen twee wedstrijden ook al gedaan. Nu komen er drie wedstrijden bij. We moeten er gewoon mee omgaan en het is zoals het is.”

Wie er zaterdag in ieder geval niet in een leeg stadion hoeft te spelen is Elayis Tavsan. De vleugelaanvaller is geblesseerd. “Hij kon niet trainen en zal er dus ook niet bij zijn.” Meijer kon er verder niet veel over kwijt, maar zei wel dat de blessure van Tavsan niet al te lang hoefde te duren. Dan de tegenstander van NEC van aankomende zaterdag, AZ. “AZ is een grote club en een prima ploeg. Ze staan drie punten onder ons, dus dat zegt wel iets over de stand nu. We doen het heel goed, alleen hebben ze natuurlijk wel veel kwaliteit. Aan ons is dus de taak om ze te ontregelen en zelf ook aan het voetballen te komen.”

Meijer wisselde dit seizoen al een aantal keer van formatie. Zo ging NEC van 433 naar een formatie met vijf verdedigers. De laatste wedstrijden werden echter weer in 433 gespeeld. Meijer heeft geen voorkeur. “Het maakt niet zo veel uit. Het hangt ook van de tegenstander af. We hebben de laatste weken in 433 prima spel laten zien, zeker ook aan de bal. Dus daar bouwen we wel op voort, maar sommige wedstrijden zullen we overschakelen naar een ander systeem. Ik denk dat we beide kunnen.”

Waar NEC op moet letten is voor Meijer duidelijk. “Je moet sowieso compact spelen tegen AZ, aangezien ze veel beweging hebben in hun ploeg. Ik denk wel als je zelf aan de bal bent dat er best wel mogelijkheden liggen. Ze geven best veel ruimtes weg en we hebben de laatste weken laten zien dat we aan de bal een prima niveau kunnen halen. Dat is wat we willen en uiteindelijk zullen we zien hoe de wedstrijd zich ontwikkeld, maar ik denk dat we kans hebben op basis van het voetballende spel.”

Foto: Rob Koppers