Na de 0-1 Nederlaag van NEC tegen Vitesse is trainer Rogier Meijer natuurlijk teleurgesteld. Het was een hectische wedstrijd waarin veel gebeurde. “Er zat veel emotie in de wedstrijd, weinig goed voetbal, veel duels. Het spel heeft veel stil gelegen ook. Verder ook een discutabele goal, dat is wel alles in een derby denk ik”, aldus de trainer tegenover ESPN.

Over de goal van Vitesse zal nog lang worden nagepraat. “In eerste instantie vragen we ons af of het wel of geen hands was.” Dan wordt Meijer uitgelegd dat de regel omtrent hands is aangepast. Als het enigszins per ongeluk gebeurt, dan kan er doorgespeeld worden. Dus blijft het nog discutabel of de bal wel of niet over de lijn was. “Ik stond er ver vandaan dus ik kon het niet goed zien en aangezien de VAR er honderd procent zeker van moet zijn kunnen we daar klaar over zijn”, zegt Meijer gefrustreerd.

Voetballend kwam NEC te kort. “Het ging vaak in een te laag tempo. We hadden vaak in het middenveld wel een vrije man bij Schöne en Bruijn. Als we die vonden, zeker in de eerste helft, konden we ook op een voetballende manier er onder uit komen. Ik denk dat we voordat de goal viel best een goede fase hadden, maar je moet ook durven voetballen en onder de druk vandaan voetballen. Dat hebben we te weinig en op een te laag tempo gedaan. In de laatste fase werd het voornamelijk opportunisme en dat was niet goed.”

De periode in de tweede helft waarin NEC meer grip kreeg ging gepaard met een formatiewisseling. Edgar Barreto schoof een linie naar voren. “We hebben hem toen wat meer in het middenveld gezet en Van Rooij wat lager, zodat je in het middenveld man tegen man komt te spelen. Toen hadden we wat meer grip op het spel, maar ook aan de bal waren we toen wat zekerder.” De aanvallers van NEC, Jonathan Okita en Elayis Tavsan waren tegen Vitesse ondermaats. “Ik vond ze niet zo balvast. Tavsan had in de eerste helft wel een paar momenten. Dit zijn spelers die grillig zijn. Als het loopt ziet het er fantastisch uit en als het wat minder loopt dan ziet het er uit zoals vandaag. Uiteindelijk kan Jonathan ook nog de 1-1 maken, de één op één op de keeper. Dat hoort bij deze spelers en daar moeten we van leren en beter van worden.”

Foto: Rob Koppers