Rogier Meijer zag zijn ploeg zaterdagavond lijden in de Johan Cruijff Arena. Binnen 20 minuten kregen de Nijmegenaren er al vier om de oren en zullen er ongetwijfeld absolute doemscenario’s door het hoofd van de coach zijn gegaan. Uiteindelijk wist hij – mede door een tactische omzetting – de schade te beperken.

“De kop is er in elk geval af. Ik denk dat we de eerste 25 minuten weggeblazen zijn door een ploeg die een bizar hoog niveau wist te halen. Het gevoel dat ik overhoud aan deze wedstrijd is dat we het laatste uur heel hard gewerkt hebben en er alles aan gedaan hebben om de schade te beperken. We hadden heel veel moeite met het niveau van Ajax”, aldus de coach na zijn Eredivisie-debuut.

Na de 4-0 bracht Meijer Edgar Barreto binnen de lijnen. Daarna ging het beter. “Maar dit Ajax zou ook in staat zijn om tegen vijf verdedigers zoveel kansen te creëren. Het tempo ging bij hun gelukkig omlaag. We zijn meer in de duels gekomen, we hadden in het begin veel te veel respect voor ze. We moeten hiervan leren en ik heb gezien dat een aantal jongens hier al tijdens de wedstrijd van heeft geleerd.”

Magnus Mattsson was het slachtoffer van de tactische omzetting. 25 minuten na je debuut gewisseld worden is voor niemand leuk. “Dat is buitengewoon vervelend voor hem, maar op dat moment moet je iemand eraf halen. Het lag niet aan hem en dat heb ik hem ook verteld.” Volgende week staat de wedstrijd tegen PEC Zwolle op het programma. “Dat zal een gelijkwaardiger duel zijn, maar we kunnen hier uiteraard lering uit trekken. De jongens hebben echt alles gegeven wat ze in zich hadden, maar dat was niet genoeg.”

Foto: Rob Koppers