Zaterdag staat voor NEC voor de derde keer dit seizoen een wedstrijd tegen FC Groningen op het programma. Nadat eerder dit jaar in de Goffert Groningen vrij makkelijk aan de kant werd gezet (3-0), troffen beide ploegen elkaar ook al in Groningen in de beker. Ook deze wedstrijd werd winnend afgesloten (1-2). Trainer Rogier Meijer ziet ook voor de derde wedstrijd dit seizoen kansen voor zijn ploeg.

“Die eerdere wedstrijden waren twee heel verschillende wedstrijden. Ik denk dat we hier thuis heel goed gespeeld hebben. Uit startte we goed, maar dat we daarna een hele fase minder waren. We moeten kijken naar het spel van Groningen. Ik denk dat ze de laatste weken goed op weg zijn en daar moeten we naar kijken.”

Tegen AZ liet de ploeg bij vlagen goed spel zien, maar zat de ploeg door persoonlijke fouten uiteindelijk zonder resultaat. Meijer is niet bang dat dat aan vertrouwen ligt. “Ik vond dat we het eerste uur goed hebben gespeeld tegen AZ. Tot het moment dat El Karouani die grote kans mist en zij daarna snel de 1-2 maken. Vanuit de 1-2 wordt het dan natuurlijk ook een andere wedstrijd en kan AZ ook de ruimtes beter benutten. Ik denk niet dat dat te maken heeft met vertrouwen. Het heeft meer met het spelbeeld van dat moment te maken. Na de 1-2 zijn we ook nog een aantal keren dichtbij geweest, maar dan wordt het 1-3 en dan zijn de ruimtes te groot. Ik ben heel tevreden over de manier hoe we hebben gespeeld tegen AZ en vooral dan het eerste uur. Dat geeft dan ook vertrouwen richting de toekomst.”

Belangrijke weken voor de boeg

De komende twee wedstrijden tegen FC Groningen en Sparta zijn wedstrijden waar punten gepakt kunnen worden voor NEC. Als NEC hier dan ook punten pakt hoeft de ploeg zich geen zorgen meer te maken over eventuele degradatieproblemen. Meijer weet niet of er dan een last van zijn schouders valt. “Ik heb geen idee. Er zijn nog negen wedstrijden te spelen en daarin kan nog veel gebeuren. Zowel als je naar onderen kijkt, maar ook boven ons. We focussen ons op Groningen morgen en dan zullen we na de wedstrijd zien waar we naartoe kunnen gaan kijken. Op het moment dat je een wedstrijd wint, dan doe je dus mee om de play-offs voor Europees voetbal. Als je verliest dan heb je toch een beetje het gevoel van onderen. Dat zullen we morgen zien.”

Meijer ziet Groningen niet als een do-or-die wedstrijd voor de play-offs. “Als je verliest raak je de play-offs zeker niet uit zicht. Er zijn dan nog acht wedstrijden te spelen en zou Groningen dan met één wedstrijd nog in te halen zijn op dat moment. Het is natuurlijk wel een wedstrijd die een push kan geven richting die play-offs. Wat dat betreft is het een mooie wedstrijd.”

Meer keuze binnen selectie

De selectie van NEC is weer een stuk voller na vorige week. De zieke Elayis Tavsan, Javier Vet en Ivan Marquez zullen allen weer meegaan naar Groningen. Ook is er een kans dat Wilfried Bony zijn competitiedebuut gaat maken voor de Nijmegenaren. “Die zit wel bij de selectie. Hij heeft de afgelopen anderhalve week meegetraind, maar we zullen het opnieuw op moeten bouwen en nog voorzichtiger moeten zijn dan voorheen.” Jordy Bruijn zal er nog niet bij zijn zaterdag. “Jordy heeft vier weken niet getraind en is ook nog goed ziek geweest. Hij heeft deze dagen voor het eerst weer meegetraind, maar zit niet bij de selectie.”

Foto: Rob Koppers