NEC won donderdagavond met 5-3 in de eerste ronde van de KNVB Beker. De formatie van trainer Rogier Meijer was te sterk voor het Roda JC van oud-NEC’er Bas Sibum. Het was niet altijd even fraai, maar de overwinning staat en in de situatie waarin NEC verkeert is dat een enorme meevaller.

Meijer verbaasde zich over de snelle achterstand die zijn ploeg opliep. “Ik vond dat we wel goed begonnen,” begint de 42-jarige oefenmeester. “Daarna maken we drie goeie doelpunten en voetballen we ook goed. We creëerden veel kansen en kwamen veel voor de goal van Roda. Dan geef je het zomaar weg, uit het niets. Er werd slordig en slecht verdedigd, tot tweemaal toe. Zo speel je ineens weer een hele andere wedstrijd.”

Meijer zag geen beter NEC, maar; “Je ziet de wilskracht om deze wedstrijd binnen 90 minuten af te maken en dat is ze gelukt. Dat vind ik knap. De bal moet soms ook goed vallen. We kregen ook wel wat kansjes en uiteindelijk staat Rober (González, red.) op de juiste plek en scoort hij. Dat helpt je dan over het dode punt heen en daarna schiet Mees (Hoedemakers, red.) de vijfde binnen. Dan zie je dat we in die fase gewoon vol voor de winst zijn gegaan.”

Complimenten voor Roda

De koploper van de Keuken Kampioen Divisie maakte het NEC knap lastig, erkent ook Meijer. “Roda heeft gewoon een goed team. Voetballend gezien en ook in de omschakeling. Je ziet dat als wij aan het voetballen zijn en balverlies lijden, dat ze snel zijn in de omschakeling en daar loerden ze in de tweede helft ook op. Maar ik vind dat we dat goed hebben opgelost.”

NEC speelde met een bewegelijke voorhoede. Door de afwezigheid van Bas Dost en Koki Ogawa is er geen aanspeelpunt voorin te vinden. “Ik vond dat het er goed uitzag. We hebben dat woensdag voor het eerst getraind en ik heb gezien dat onze aanvallers veel vrijheid kregen. Daar werden we ook gevaarlijk uit. Koki zal voor zondag kunnen aansluiten. We hebben nog twee dagen dus ik verwacht dat hij er in die twee dagen wel wat beter voorstaat dan nu,” stelt de trainer.

Bas Dost

Toen de spelers van NEC en Roda het veld opkwamen, was er een eerbetoon voor Bas Dost te zien. Een spandoek, shirts, AC/DC met Thunderstruck door de speakers en supporters die zijn naam scanderen. Het deed veel met de trainer. “Ja, kippenvel. Prachtig om te zien. De shirts, het spandoek en de foto met de supporters. Het was erg mooi. Sowieso het aantal supporters dat op deze wedstrijd is afgekomen was mooi. Ook de steun in de twaalfde minuut was er, alles was fantastisch. Ik denk dat hij het als spits zijnde ook wel mooi vindt dat wij er vijf gemaakt hebben,” grapt Meijer. Dost heeft zijn teamgenoten voor de wedstrijd toegesproken en uitgelegd waar het probleem zit en hoe het nu met hem gaat. “Hij heeft ook de jongens meegegeven dat ze moeten genieten van wat ze nu doen en dat ze samen gas moeten geven. Dat vond ik erg indrukwekkend. Hij appte ook meteen na de wedstrijd waarin hij de jongens complimenteerde met een ‘geweldige prestatie’.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Meijer zag ondanks alle gebeurtenissen een goede focus bij zijn jongens. “Ik zag weinig andere dingen dan normaal. Iedereen is met de wedstrijd bezig. Toen de shirtjes van Bas aangingen, zag je dat het iets met ze deed maar als het fluitje gaat dan gaat de focus volledig op de wedstrijd.” Diezelfde spelers mogen zich nu gaan richten op de wedstrijd tegen FC Volendam. Zondagmiddag ontvangt NEC het ‘andere Oranje’.

Foto’s: Rob Koppers