Na een aantal dagen geveld te zijn geweest door de griep was Rogier Meijer net op tijd hersteld om zijn ploeg naar een gelijkspel te coachen tegen Go Ahead Eagles. Een zware wedstrijd voor zowel de thuisploeg als NEC mondde uit in een 2-2 score. Meijer is teleurgesteld en stelt vooral vraagtekens bij het optreden van de videoscheidsrechter. Wel ziet hij in Tjaronn Chery een meer dan welkome versterking.

Zwaar. Het woord dekt precies de lading over deze week voor Rogier Meijer. De trainer lag dagenlang ziek op bed, herstelde net op tijd en zag zijn ploeg in een loodzware knokwedstrijd niet over Go Ahead Eagles heenklimmen. Zijn NEC leek op de overwinning af te stevenen, maar kort voor tijd maakte de thuisploeg toch nog gelijk: 2-2. Meijer baalt van de puntendeling: “Het is altijd een teleurstelling als je kort voor tijd voor komt en hem dan toch nog tegen krijgt”, begint de trainer. Hij was niet te spreken over het laatste doelpunt van de Eagles, vanaf de strafschopstip. Dirk Proper deelde een op het oog correcte duw uit in de zestien, waarna arbiter Oostrom naar de stip wees. “Ik vond dat de scheidsrechter het heel moeilijk had met twijfelgevallen, maar we moeten de beslissing van de arbiter accepteren”, meent Meijer.

Meijer richt zijn kritiek vooral op de VAR, die niet aan het opletten was, vermoedt de trainer. “We hebben wat mensen achter schermen (doelend op de videoarbiter) maar die zijn ook… ongelukkig. Die zijn verstoppertje aan het spelen”, spreekt Meijer zeer klare taal. Hij ziet ook dat het niet de eerste keer in zeer korte tijd is dat de arbitrage vanuit Zeist hoogst merkwaardige beslissingen neemt. “Als ik het zie bij Noa Lang, als ik het zie bij Sparta – RKC…”, verzucht de oefenmeester. “Ik ben voorstander van de VAR, maar soms heb ik het gevoel dat er verstoppertje wordt gespeeld.”

Bekijk hieronder het penaltymoment

Complimenten voor Chery

Over de videoarbitrage was de trainer van de Nijmegenaren niet te spreken, over kersvers NEC’er Tjaronn Chery had hij niets te klagen. De buitenspeler annex middenvelder maakte zijn eerste minuten in het shirt van NEC en luisterde zijn debuut meteen op met een treffer. Meijer denkt dat Chery nog weleens een belangrijke rol kan gaan spelen binnen de selectie. De trainer steekt de loftrompet voor zijn nieuwste aanwinst. “Je ziet dat hij kan voetballen. Hij is in het kleine werk heel handig. Tjaronn is 35, maar houdt toch iemand achter zich. Dan heeft hij de rust om een goal te maken, dat is mooi om te zien.” Chery scoorde na een rush van 50 meter, waarin hij oud-NEC’er Joris Kramer overtuigend achter zich hield.

Wat de rol van de routinier moet worden binnen de selectie, moet later nog blijken. NEC zit niet heel krap in de aanvallers, desondanks is Meijer maar wat blij met een extra optie. “We kunnen nog mensen kwijtraken met blessures of schorsingen, dan heb je elkaar nodig. Wat dat betreft is Chery een welkome aanvulling.” Chery was aanvoerder van de Israëlische grootmacht Maccabi Haifa en speelde meermaals in de Champions League, maar dat betekent volgens Meijer niet dat hij altijd in de basis staat. “Hij kan op de bank zitten. Binnenkort spelen we weer drie wedstrijden in korte tijd. Wat voor keuzes we in de opstelling gaan maken, zien we dan wel weer.”

Transfer Mattsson

Met Chery haalde NEC iemand binnen met ervaring in de Champions League, maar in dezelfde transferperiode is het ook mogelijk dat een NEC’er vertrekt naar een Champions League-ploeg. FC Kopenhagen hengelde eerder deze week naar de diensten van Magnus Mattsson. Wat Meijer betreft gaat zijn smaakmaker nergens heen. “Ik acht de kans groot dat hij na volgende week ook nog speler van NEC is.” Volgens Meijer had de Deen geen moeite zich te focussen op de wedstrijd tegen Go Ahead Eagles, maar de manager begrijpt wel dat zijn pupil gevleid is door de interesse. “Het (Kopenhagen, red.) is een topclub uit zijn eigen land die Champions League speelt. Hij zal natuurlijk oren hebben naar een transfer.” Volgens Meijer mag zijn sterspeler enkel voor de absolute hoofdprijs de deur uit. “Er moeten wel duiten komen, anders gaat hij niet weg. Tegen sommige bedragen mag je als club ook geen ‘nee’ zeggen. Dat weet ik ook.”