Rogier Meijer zal het zondag in de derby tegen Vitesse waarschijnlijk zonder Oussama Tannane moeten doen. De trainer wil niet te veel risico’s nemen met het restant van het seizoen in het achterhoofd. “Het is niet iets van een enkelblessure waar je risico mee kan nemen, helaas. Ik acht de kans groter dat hij er zondag niet bij is dan wel.”

Tannane moest twee weken terug tegen PSV het veld met een hamstringblessure verlaten. De hoop was dat hij op tijd fit zou zijn voor de derby, maar die kans wordt met de dag kleiner. “Oussama traint nu nog apart. Het is kortdag voor zondag. We gaan morgen (zaterdag, red.) nog even kijken, maar mijn gevoel zegt dat het moeilijk wordt”, aldus Meijer. Het zal een flinke aderlating zijn voor NEC én Tannane zelf. De middenvelder had zich maar wat graag willen revancheren voor het eerdere duel tegen Vitesse, waar hij door een slaande beweging met rood van het veld moest.

Toch wil NEC geen risico nemen met de Marokkaan. “Het is geen enkelblessure. Als je met dit soort blessures teveel risico’s neemt, is het einde seizoen. Dat is niet wat we willen, dus we zullen een goede afweging moeten maken.” Meijer denkt dat Tannane ook niet op de bank plaats zal nemen. “Je gaat met zo’n blessure ook niet invallen, want dan is het qua warming-up helemaal moeilijk. De kans is, op dit moment, groter dat hij er niet bij is dan wel.”

Aflopend contract

Wie er wel bij is is Souffian El Karouani. De linksback en NEC zijn afgelopen maanden in onderhandeling geweest over een nieuw contract, maar bleken elkaar daarin niet te kunnen vinden. “Souf heeft het daar net als Bart (van Rooij, red.) heel moeilijk mee gehad, alleen zag je dat minder aan hem. Dat is hoe hij is. Ik heb nooit het idee gehad dat dat hem afleidde.” De laatste thuiswedstrijd tegen PSV maakte de 22-jarige Marokkaan wel een ongelukkige indruk. “Maar we moeten ook niet vergeten dat hij toen net begonnen was aan de Ramadan. Nu speelt dat alweer een tijdje en springt hij daar steeds beter mee om. Tegen Emmen vond ik hem goed spelen.”

Ramadan

Meijer kan sowieso veel respect opbrengen voor het vijftal spelers in zijn elftal dat meedoet aan de Ramadan. Naast El Karouani zijn ook Oussama Tannane, Ibrahim Cissoko, Ilias Bronkhorst en Terry Lartey Sanniez aan het vasten. “Dan speel je bij Emmen op onbesproeid kunstgras met het zonnetje erop en mag je niet eens wat drinken. Petje af, ook als je ziet hoe ze ermee omgaan.”

Vitesse

Ten opzichte van de derby’s vorig jaar lijkt NEC nu de favorietenrol te hebben. De oefenmeester loopt daar niet voor weg, maar herkent ook de krachten van Vitesse. “De stand is zoals hij is. We weten dat zij nog een aantal punten moeten halen om veilig te zijn. Het is een ploeg met veel ervaring en voldoende fysieke kracht. Ook in de omschakeling kunnen ze snel zijn, dus ze hebben zeker wapens.”

De analyse van de tegenstander uit Arnhem is verricht en opvallend is dat de laatste weken Melle Meulensteen vaker vanuit het middenveld opereert, terwijl hij toch gezien kan worden als centrale verdediger. “Meulensteen zakt in hun opbouw wat uit. Dan wordt hij de derde centrale verdediger. Hij heeft de afgelopen twee jaar altijd centraal achterin gespeeld, dus ik denk dat ze dat ook hebben gedaan voor een stukje stabiliteit. Als je Meulensteen met Bero en Van Ginkel op het middenveld hebt, dat zijn jongens met 300+ wedstrijden Eredivisie in de benen. Die weten wel wat er van ze gevraagd wordt.”

Ervaring

Maar Meijer weet ook als geen ander dat zijn ploeg die ervaring in zich heeft. De trainer weet dat zijn ploeg zich vorig jaar teveel mee liet slepen in de emoties voorafgaand en tijdens de derby. Dat was tijdens de derby’s in Arnhem al anders en dat zal hij blijven benadrukken. ‘Ice in the head, fire in the belly’, gaf de oefenmeester zijn spelersgroep al mee. En dat zal hij zaterdagochtend opnieuw doen, als er zo’n 2.000 supporters worden verwacht bij de laatste training.

Foto: Orange Pictures