Voor NEC staat vrijdag een uiterst belangrijk duel met FC Utrecht op de planning in de strijd om plek 8. Trainer Rogier Meijer kijkt uit naar het treffen met de Domstedelingen en ziet kansen. “Qua energie zit het de afgelopen weken goed. We zullen zien hoe de wedstrijd loopt.”

Een do or die wedstrijd wil Meijer het nog niet noemen. “Dat weet je niet van tevoren. Je ziet de laatste weken dat ploegen punten halen, waar je zou zeggen dat dat niet gaat gebeuren of andersom. Je kan, als je naar jezelf kijkt, een hele mooie stap zetten vrijdag.” NEC heeft een betere uitgangspositie dan bijvoorbeeld twee weken geleden verwacht werd. Er moesten zware wedstrijden tegen FC Twente en Ajax gespeeld worden en de verwachting was dat de ploeg achterop zou raken in de strijd om plek 8. Het verschil is na die twee weken echter nog steeds één punt. “Je zou zeggen dat we er beter voorstaan dan twee weken geleden, omdat de concurrentie geen punten heeft weten te behalen en wij, van alle ploegen, het moeilijkste programma hadden.”

“Utrecht uit is geen makkelijke wedstrijd. Daar winnen niet veel ploegen. Toch hebben wij wel het idee dat we dat kunnen.” Het wordt ook steeds moeilijker om een echte favoriet aan te wijzen voor plek acht. Het verschil tussen plek acht en dertien, is nog maar drie punten. “Het ligt ook aan in welke flow je komt, als je een wedstrijd wint. Dat is even afwachten. Het is heel belangrijk dat je, in deze fase van het seizoen, nog veel energie kan leveren. Als ik naar de trainingen kijk, dan hebben we dat nog. Dan kunnen we ver komen, maar we bekijken het van wedstrijd tot wedstrijd.”

Hopen op mooi feestje voor meereizende fans

Tegen Ajax moest NEC, niet voor het eerst, een late tegengoal verwerken. Meijer denkt niet dat dat het vertrouwen aantast. “Het is geen tikje. De vorige keer was ook al weer even geleden. Dit was een wedstrijd, waar we tot het uiterste zijn gegaan om eerst te winnen en daarna een punt over de streep te trekken. Het is ook de klasse van Brobbey die het dan afmaakt.” Utrecht heeft zes wedstrijden op rij niet gewonnen, dus liggen er zeker kansen voor de Nijmegenaren. “Niet op basis van die statistiek, maar wel op basis van wat we hebben gezien, denken we dat we kans maken. Het is een ploeg die een trainerswissel heeft ondergaan. Die is niet zo uitgepakt als ze misschien hadden gehoopt. Ze hebben ook veel gewisseld met blessures, dus we denken dat we daar kans maken. Utrecht zal de statistiek ook kennen en gebrand zijn om te winnen.”

Er reizen 1200 supporters mee met NEC. Iets wat Meijer natuurlijk mooi vindt. “Ik denk dat we morgen veel steun hebben. Dat hebben we het hele seizoen al uit en dat is grandioos. We hopen dat het een mooi feestje wordt.” NEC mist wel een aantal spelers tegen FC Utrecht. “Bony, Odenthal, Barreto, Akman en Mattsson zijn er niet bij. “Magnus (Mattsson, red.) heeft een tik op zijn knie gehad. Daar zit wel wat letsel, omdat het een botsing met bot op bot was.” Of dat betekent dat het einde seizoen is voor Mattsson wil Meijer niet zeggen. “Dat is speculeren. Er zit wel weinig tijd achter, dus het kan zijn dat het einde seizoen is.”

Foto Rob Koppers