Het transferspel is nog in volle gang op deadline day, maar NEC speelt donderdag een wedstrijd tegen AZ. De Nijmegenaren haalden dinsdag eindelijk de gewenste spits binnen. Rogier Meijer blikt vooruit op de wedstrijd in Alkmaar en hoe hij de eerste training van nieuweling Landry Dimata inschatte. “Hij is een ander type dan Pedro Marques.”

Meijer is natuurlijk in zijn nopjes met de komst van de nieuwe spits. “Hij heeft power en snelheid. Daarnaast heeft hij ervaring op een niveau dat hoger ligt dan waar wij spelen”, begint de trainer. “De laatste anderhalf jaar had hij het wel wat lastiger bij Espanyol, toen zijn ze anders gaan spelen. Hij heeft bewezen daar te kunnen spelen en is een ander type dan Marques. Hij kan als ’targetman’ spelen met zijn rug naar het doel, terwijl Marques liever de diepte zoekt.”

“We hebben erg veel geduld moeten hebben. We moesten wachten tot de een-na-laatste dag van de transferwindow. Ik heb al vaker gezegd dat je afhankelijk bent van een heleboel factoren bij een transfer, zeker bij een spits. Geduld is een schone zaak. Ik ben blij en tevreden dat Dimata bij ons is. Ik wist wat er speelde dus opgelucht was ik niet per se. Hij is speelgerechtigd dus hij reist morgen mee naar Alkmaar.”

Blessures

Wie er ook meereist naar het AFAS stadion is Magnus Mattsson. Hij trainde bijna de hele voorbereiding apart van de groep door een blessure, maar was de laatste tijd op de goede weg terug. “Die heeft de hele week meegetraind met de groep en dat ging eigenlijk erg goed. Hij heeft al eerder op het veld gestaan maar toen kreeg hij toch telkens last. Een terugvalletje dus, maar hij is nu weer fysiek helemaal fit. Wedstrijdfit is alleen wel iets anders. Met Sandler wachten we nog iets langer. Die willen we verstandig brengen door hem geleidelijk op te trainen. Dat is een ander traject.”

De tegenstander

“AZ is uitstekend gestart aan het seizoen, ze hebben alles nog gewonnen. Als elftal zijn zij al best wel ver en wij moeten kijken hoe we ons daar morgen tegenover zetten. Ik heb er vertrouwen in dat we daar ons voetbal kunnen laten zien. Hoe de verhoudingen echt zijn kan ik pas na de wedstrijd vertellen. Hun manier van spelen is al een tijdje hetzelfde. Daarnaast hebben zij een kern met spelers die daar ook al een tijdje rondlopen. Ze hebben een paar goede nieuwe spelers binnengehaald en ze hebben over het algemeen veel kwaliteit”, analyseert Meijer.

Het is natuurlijk deadline day en de vraag is dan of er nog spelers naar De Goffert komen. Meijer reageert gevat. ” We zijn vrij ver met Cody Gakpo”, lacht de trainer. “Nee, maar ik verwacht eigenlijk niks meer.”

Lange ritten

NEC speelt de komende twee wedstrijden kort na elkaar. Ook zijn het beide verre uitwedstrijden. Gaat dat zijn tol eisen op de (oudere) spelers? Lasse Schöne verwacht van niet. “Het zijn wel lange ritjes de komende dagen ja”, zegt de aanvoerder. “Dat is helemaal niet erg, maar het is zeker niet ideaal. Zondag gaan we zien of het lichaam dat nog aankan. Ik denk zelf van wel. Misschien dat ik het zondag wel even ga voelen. Ik zie ons graag dik voorstaan, dan kan ik lekker wisselen. Maar zonder grappen, ik verwacht niet dat dat problemen gaat opleveren.”

Seizoensstart

Schöne is enigszins tevreden met de start van het seizoen. Toch vindt hij dat het beter had kunnen zijn. “Ik denk dat in de eerste wedstrijd tegen Twente er echt wel meer in had gezeten. Bij vlagen speelden we toen erg goed. Tegen Groningen vond ik ons niet sterk. Beide ploegen niet trouwens, dat was een rommelige partij. Helemaal tevreden ben ik dus niet. We hadden meer gewild, maar het is oké.”

“Het wordt lastig tegen AZ. Ze zijn goed begonnen en ook in Europa zijn ze goed bezig. Het is een goed team. We zien morgen wel wie ze opstellen, met blessures enzovoort. Het zal in ieder geval zwaar worden”, eindigt Schöne.

Foto’s: Orange Pictures