NEC weet weer wat winnen is. Na een aantal remises op rij en een blamage tegen Sparta was de roep om een overwinning groot bij de achterban. De druk op trainer Rogier Meijer nam toe, maar zal nu weer afnemen na de winst op Fortuna Sittard.

“Ik voel geen druk richting mij. Daar probeer ik me ook niet op de focussen. Ik ben bezig met de mensen binnen de club en we weten allemaal waar we aan het doen zijn”, aldus de oefenmeester. Met een aantal wisselingen in de basis kon NEC woensdagavond haar eerste thuisoverwinning van dit seizoen vieren. Iets wat de supporters graag wilden zien was een aanvallender systeem. “We zijn tegen Groningen en Fortuna ook op dit systeem uitgekomen. Al heb ik vaker geroepen dat spelers vertrouwen moeten krijgen. Deze wedstrijd was een uitstekend moment om wat anders te doen. Dan is het fijn dat het ook gelukt is.”

Een verschil ten opzichte van de vorige wedstrijden was dat er op het middenveld meer diepgang was door Magnus Mattsson. “Het was anders dan normaal. Je weet wanneer je Mattsson, Pedro Marques en Mikkel Duelund opstelt, er veel lopers in je elftal zitten. Niet te vergeten dat de twee backs het ook uitstekend hebben uitgevoerd tegen Fortuna. Het geeft je elftal veel loopvermogen”, zo vertelt de trainer trots. “We speelden natuurlijk altijd met twee zessen en nu met één. Je kan Dirk Proper en Mattsson ook niet met elkaar vergelijken.”

Systeemwissel

“Het ligt ook aan het systeem wat je speelt natuurlijk”, vervolgt de Doetinchemmer. “Met andere type spelers kun je dit systeem ook goed spelen. Maar het moet niet aan het systeem liggen.” Meijer werd ook wel lichtelijk gedwongen om wat andere spelers op te stellen tegen Fortuna door het gebrek aan goals. “Je bent altijd aan het puzzelen om spelers beter te maken. In een andere formatie hebben we deze 3-2 heel goed uitgespeeld.” Welke verbeterpunten pikt de oefenmeester op uit deze systeemwissel? “Het hangt van de tegenstander af. Tegen Ajax is het niet verstandig om met één controleur te spelen”, knipoogt Meijer. “Het is een overweging waard om het vaker zo aan te pakken tegen dit soort teams. Niet te vergeten dat Terry Lartey Sanniez en Ilias Bronkhorst hun taken ook heel goed hebben uitgevoerd. Dat zijn de winstpunten voor ons”, zo sluit een tevreden trainer af.

Foto: Rob Koppers