NEC heeft voor het eerst in de clubhistorie in vier opeenvolgende thuiswedstrijden minimaal drie tegentreffers geïncasseerd. Na harde nederlagen tegen PSV en Vitesse, de zware deceptie tegen SC Heerenveen (2-3) en nu de 0-3 verliespartij tegen AZ is de sfeer in Nijmegen niet om over naar huis te schrijven.”

De trainer zag zondagmiddag dat het vertrouwen van zijn ploeg wel eens beter was. Na de 0-1 zakte zijn ploeg ver weg. “We begonnen nog redelijk. We wilden ze onder druk zetten en zelf vaker de lange bal spelen. Daar ontstond een kans uit voor Pedro Marques.” Die bal ging er niet in, waarna AZ de touwtjes meer in handen kreeg. ”Toen moesten we ver terug en dan zie je de kwaliteit van AZ. Karlsson scoort twee keer een identieke goal. Gelukkig voor ons werd er een afgekeurd.”

Mindere periode

“Je ziet dan meteen in welke periode van het seizoen je zit”, vervolgt de oefenmeester. “Het echte geloof in iets was weg. We krijgen nog een rode kaart en acht minuren blessuretijd, waarin niemand wat doet. Dat had weinig empathie van de scheidsrechter.” De rode kaart begreep Meijer wel. “Maar als je zelf voetballer bent geweest weet je dat dit erbij hoort, dit kan de beste overkomen. Hij staat achter iemand en stapt op z’n enkel. Ik zei nog langs de kant dat het een speler was die dit echt niet met opzet doet, maar daar voelden ze niks voor.”

Breekpunt

Waar het begin dit seizoen achterin zo goed stond, is dat de laatste tien wedstrijden wat minder het geval. NEC kreeg namelijk in haar laatste tien duels evenveel tegengoals als de 23 daarvoor (22 om 22). “Het is moeilijk om nu op het hele seizoen terug te kijken. De afgelopen weken speel je onder je niveau. Daarvoor presteerde je als team best aardig, waarin we soms recht hadden op meer. Uiteindelijk hebben we daar te weinig rendement uit gehaald.”

Waar het mindere spel van de laatste weken uit voortvloeit, heeft Meijer wel een idee van. “Veel afleiding, maar ook twee breekpunten. Ik denk vooral dat Vitesse thuis (1-4) en Heerenveen thuis (2-3) twee breekpunten voor ons waren. Die wedstrijden kenmerken onze afgelopen twee maanden.” Twee maanden die gekenmerkt werden door meer afleiding.

Contracten

“Sinds 1 april zijn er toch veel spelers bezig met andere dingen. Dan heb je een aantal momenten nodig waarmee je verder kunt als elftal. Die hebben we te weinig gehad de laatste weken, we kregen juist tegenslagen.”

“De laatste twee maanden vertroebelen wel een beetje het beeld van het seizoen. Daar moeten we een beetje doorheen gaan kijken als staf, spelers, maar ook supporters: hoe lastig dat ook is.” En dat bij elkaar opgeteld maakt dat Meijer met een zeer teleurgesteld gevoel de laatste week van het seizoen ingaat. “Want ik snap echt wel dat supporters nu ook enorm balen. Dat moeten we ook doen, want de laatste fase was gewoon niet goed. Maar we moeten ons hier niet op blind staren en straks, in aanloop naar het nieuwe seizoen, vooral de lichtpuntjes eruit proberen te halen.”

Volgende week krijgt Meijer in ieder geval nog de kans om het seizoen enigszins goed af te sluiten. Met een zege op Fortuna Sittard kan plek 9 heroverd worden. “Ik ga er over nadenken of Mattijs Branderhorst dan kan gaan spelen. Maar er zullen weer wat wijzigingen moeten komen. Schöne is geschorst, Proper zal ook een schorsing gaan krijgen. We moeten zorgen dat we er zondag staan, al had die wedstrijd best een paar dagen eerder mogen zijn”, bestempeld Meijer andermaal zijn teleurstelling.

Foto: Rob Koppers