Trainer Rogier Meijer kon na het gelijkspel tegen Heerenveen niet geheel tevreden zijn over de prestaties van zijn ploeg. Door de rode kaart van Heerenveen had NEC een uitgelezen mogelijkheid om te winnen, maar de Nijmegenaren creëerden weinig. “Uiteindelijk heb je één of anderhalf moment gehad om te scoren, maar is dat niet gelukt. Dan is het zoals het is.”

De trainer moest gedwongen schuiven met zijn ploeg. Oussama Tannane moest het duel overslaan vanwege een blessure. Meijer miste de creativiteit en doelgerichtheid van de spelmaker wel. “Dat zal in zo’n wedstrijd wel helpen, maar ik vond ons in het begin helemaal niet onaardig voetballen. Ik vond dat Souffian (El Karouani, red.) het goed invulde, net zoals Mikkel (Duelund, red.) in combinatie met Dimata. Alleen Oussama heeft iets wat niet veel spelers hebben en dat is direct naar de goal gaan. Hij is er alleen niet, dus dan kunnen we er ook niet veel mee doen.” Meijer verwacht wel dat Tannane volgende week tegen Fortuna gewoon weer van de partij is. “Hij had voor AZ ook al twee dagen niet getraind. Toen hebben we gezegd, we gaan het doen. Maar twee keer zo kort op elkaar was niet haalbaar. Ik ga er wel vanuit dat hij er volgende week weer is.”

De trainer was dus tevreden met de prestaties van El Karouani, die een andere rol had dan de afgelopen weken. Toen was er ook de nodige kritiek over de linker vleugelspeler. “Ik vond dat hij beter speelde dan de afgelopen weken. Dat heb ik ook met hem besproken. Hij had een aanvallende rol. De kracht van Souf is dat je weet dat hij verdedigend ook altijd komt helpen. Hij was aan de bal een stuk beter, dus dat is goed voor hem.”

“We hadden van tevoren afgesproken dat we misschien terug moesten naar vijf achterop. Dat hoefde uiteindelijk niet, maar je ziet zijn drive. Hij komt altijd terug in het middenveld en heeft een drang naar voren. Hij heeft het goed ingevuld. Je hebt te maken met Mattsson die terugkomt van een blessure. Cissoko is een speler waarvan wij denken dat hij een ideale speler is als we iets extra’s willen brengen. Daarom hebben we vandaag voor hem gekozen.”

“We hadden de power niet meer”

NEC had moeite om door de gevreesde verdediging heen te spelen. “Op papier is het makkelijk uit te tekenen hoe je het moet doen. Maar het gaat erom of je het op het veld in de juiste tempo doet, zodat je ze kapot speelt. Dat lukte alleen niet. Dat is niet alleen bij ons, daar hebben ook andere ploegen last van. Ook afgelopen donderdag had daarmee te maken. Daar ben ik van overtuigd.”

Zelfs na de rode kaart van Heerenveen lukte het NEC maar mondjesmaat om de vrije man te vinden. “Natuurlijk hoop je dat je daar meer uit haalt, maar we speelden tegen een ploeg die in vier duels slechts één goal tegen had gehad. Die uitstekend verdedigt. Dan weet je dat het geen vijf of zes kansen worden in zo’n wedstrijd. Na de rode kaart wordt het geen wedstrijd meer. Dan is het aanvallen tegen verdedigen. Dan moet het snel en de dingen die je doet moeten perfect zijn. Er waren enkele momenten dat we dat deden en dan krijg je ook een kans. Ik voelde de laatste tien minuten ook wel, Bart en Souf hadden niet meer de power om er overheen te komen, dat we er niet meer uit konden halen.”

“Het zit dichtbij elkaar”

Maar ook het gevreesde duo van Sarr en Van Hooijdonk kon weinig deuken in een pakje boter schieten. “Ik denk dat we die uitstekend bespeeld hebben. Ik vind dat we tegen hun 5-3-2, met hun specifieke kwaliteiten, het goed uitstekend ingevuld hebben. Zeker in de eerste helft, op de laatste tien minuten na was dat het geval. De twee centralen hebben dat ook goed gedaan, met de mensen om hun heen. De kansen die Heerenveen kreeg, kwamen voort uit onze eigen slordigheid in de passing. Voor de rest hebben we als team hartstikke goed verdedigd.”

Het is voor NEC een afsluiting van een drieluik tussen subtoppers en wellicht concurrenten voor de rest van het seizoen. Wat denkt Meijer na die drie duels? “Dat het heel dicht bij elkaar zit. Alle drie de wedstrijden gaat het om momenten in de wedstrijd en ook vandaag heb je twee ploegen gezien die aan elkaar gewaagd zijn. Iedereen doe het op zijn eigen manier met zijn eigen speelwijze. Ik vind dat wij het goed opgelost hebben. Tegen AZ hebben we geluk gehad, zeker het laatste half uur. Tegen Groningen vond ik ons ook gelijkwaardig, dus de conclusie is dat we met vier ploegen dichtbij elkaar zitten, al reken ik AZ wel iets verder. We zullen stappen moeten zetten als team, maar we moeten ook niet verwachten dat we Heerenveen zomaar ondersteboven spelen.”

Foto: Rob Koppers