NEC won woensdagavond overtuigend van Almere City (0-4). Daarmee bereikte het de volgende ronde van de KNVB Beker. Na het déjà vu in Almere kan de blik nu volledig op de Gelderse Derby van zondag. Rogier Meijer was dan ook blij met de volwassen zege van zijn ploeg. “Vanavond was in alles ideaal.”

“Een prima uitslag denk ik. Daarnaast heb ik een aantal jongens wat minder kunnen laten spelen en een aantal juist wat meer”, begint Meijer. Ook voor hem was het een verrassing dat het zo makkelijk ging voor zijn ploeg. “Eigenlijk wel ja. Het scoreverloop helpt dan wel met zo’n snelle voorsprong. Daarna werd het wat rommeliger en gaven we ook een aantal mogelijkheden weg, maar voor rust pakten we die controle weer en maakten we op het juiste moment 0-2. Toen was het eigenlijk klaar.”

Smaakmaker Tannane

Oussama Tannane was in Almere (weer) de beste van het veld. De smaakmaker van de Nijmegenaren liet zich na vijf minuten al zien met een mooie goal uit een vrije trap van grote afstand en gaf later ook de assist op het doelpunt van Elayis Tavsan. De Marokkaanse middenvelder lijkt in topvorm toe te werken naar het duel met zijn oude club Vitesse. “Hij heeft extra kwaliteiten. Dat weten we. Maar ik vond ook jongens als Tavsan vandaag erg dreigend.”

Dat Tannane een Vitesse-verleden heeft werkt vooralsnog niet in zijn nadeel richting de derby, denkt Meijer. “Ik heb niet het gevoel dat Tannane met extra druk rondloopt in aanloop naar zondag. Hij is gewend om in de schijnwerpers te staan. Hij voelt zich prettig in hoe wij spelen en daarin proberen we hem te helpen. Zondag moet hij ervan genieten.”

Voordat de Gelderse derby op het programma staat wordt er zaterdagavond nog geloot voor de volgende ronde van het bekertoernooi. Voorkeuren heeft de trainer niet per se. “Een thuiswedstrijd zou wel een keertje fijn zijn. Misschien tegen De Treffers (zij schakelden SC Cambuur uit, red.), voor de streek zou dat een leuk duel zijn. Jasper (Cillessen, red) zei al van de week dat hij dan wél op doel wilde staan”, lacht Meijer. Mattijs Branderhorst liet eerder juist weten er vanuit te gaan eerste keeper te zijn in het bekertoernooi. Het zou een mooi dilemma opleveren voor de oefenmeester.

Ontbrekende spelers

Magnus Mattsson en Philippe Sandler waren er niet bij in Almere. De twee kregen rust van de oefenmeester uit Doetinchem. “Die kunnen in principe gewoon spelen zondag. Philippe (Sandler, red) speelde in 2019 zijn laatste volledige wedstrijd. Dan gaan we dat niet drie keer in een week doen. Magnus (Mattsson, red) kwam wel met wat klachten uit de wedstrijd tegen Ajax, maar die verwacht ik zondag fit erbij te hebben.”

Jordy Bruijn en Andri Baldursson ontbraken ook bij NEC. Eerstgenoemde kampt nog met een knieblessure. “Het is niet ernstig maar hij kan momenteel niet volle bak meedoen. Baldursson gaat vanaf dit weekend weer meetrainen. Dan heb ik op het middenveld weer wat meer opties. Al moet ik zeggen dat ik Proper vandaag erg goed vond spelen en tegen Ajax ook al. Dat is een mooie ontwikkeling, maar het is altijd fijn om er weer wat spelers bij te hebben.”

Daar waar de wedstrijd tegen Vitesse vooraf aan het duel tegen Almere bij vele selectiespelers al door het hoofd spookte, was dat bij Meijer nog niet zo. “Nee, vanaf morgen gaat dat bij mij leven. We hebben eerst de focus op deze wedstrijd gehad. Nu kijken we uit naar zondag”, eindigt hij.

Foto’s: Rob Koppers en Orange Pictures