NEC-trainer Rogier Meijer passeerde Cas Odenthal zaterdagavond tegen FC Twente voor het eerst sinds 3 januari 2021. Toen ging NEC tegen Telstar hard onderuit (5-2) en greep de oefenmeester na de wedstrijd in. Een kleine anderhalf jaar verder is Odenthal, mede door zijn houding op zakelijk gebied, weer geslachtofferd.

“De contractsituatie speelt inderdaad een rol”, verklaarde Meijer tegenover VI zijn keuze om met Rodrigo Guth en Ivan Marquez te starten. De onderhandelingen met Odenthal over een nieuw contract zijn gestaakt. “Cas heeft in december al een aanbieding gekregen, maar de boot wordt afgehouden. Dan kijken we verder naar andere opties. Of het jammer zou zijn? Ja, dat is het. Maar iedereen maakt zijn eigen keuze en we zullen zien hoe de toekomst eruit ziet.”

Mogelijk dat NEC in die toekomst langer met Guth doorgaat. Door nieuwe regels van de FIFA mogen clubs nog maar acht spelers per seizoen uitlenen. Atalanta Bergamo, de huidige club van Guth, bezit dit seizoen bijna tien keer zoveel huurlingen. En die kunnen komend seizoen echt niet allemaal terecht in Bergamo. “We onderzoeken de mogelijkheden. Ik ben heel blij met Rodrigo en schat hem nu ook hoger in dan Cas.”

Meijer benadrukt dat Marquez altijd zijn eerste verdediger is. “Guth heeft het in veel wedstrijden goed gedaan. Tegen FC Twente bewees hij dat opnieuw en vond ik hem de man of the match. Ik wilde hem graag zien in een 4-3-3 formatie. Dat heb ik Cas vooraf ook uitgelegd. De situatie van Cas is onzeker en onduidelijk. Het hoeft niet definitief te zijn. De jongens moeten hun vorm houden en kwaliteit blijven leveren.”