Rogier Meijer baalt van de afwezigheid van de fans aanstaande zondag. “We hebben vorig jaar ervaren hoe dat was. En dat was niet prettig.” Desondanks kijkt de oefenmeester met een goed gevoel vooruit richting het duel met FC Groningen, een mooie kans op weer drie punten.

“De wedstrijd tegen FC Twente was gewoon goed en ook over de uitvoering tegen VV Capelle (0-3, red.) was ik tevreden. Je waarschuwt de spelers vooraf dat dat soort wedstrijden best wel eens raar kunnen verlopen, maar we hebben ook benoemd dat we als Eredivisionist gewoon ons ding moesten doen. Dat we goed startten en binnen drie minuten op voorsprong kwamen was daarin wel lekker en ik denk dat we de eerste helft een behoorlijk niveau hadden gehaald. Het laatste half uur was wel minder, maar uiteindelijk gaat het om het resultaat, en dat was goed”, aldus de trainer na de training vrijdag.

Fans

Op die training ontbraken de nodige spelers, waaronder Jordy Bruijn. Meijer: “Jordy had net als Ole (Romeny, red.) wat pijntjes, dus hebben we ze binnen gelaten. Maar zondag reken ik gewoon op ze.” Op wie de trainer in ieder geval niet hoeft te rekenen, zijn de supporters. En dat is flink balen. “We hebben vier geweldige thuiswedstrijden gehad en dachten na vorig jaar er wel vanaf te zijn, maar het is niet anders.” De technische staf had grote inspraak in de keuze voor een eventuele alternatieve locatie. De ondergrond was volgens hen de belangrijkste factor. “We wilden liever niet op kunstgras voetballen.”

De aanwezigheid van fans volgde al snel daarna. “Dat hebben we ook aangegeven, maar uiteindelijk moest hogerhand de keuze worden gemaakt. Op een gegeven moment bleek dat de kosten en dergelijke buitenproportioneel werden en dan moest deze keuze gemaakt worden. Dat is heel vervelend, maar hebben wij weinig invloed op.” Een ding is zondag in ieder geval anders dan tijdens corona: je hoort de fans waarschijnlijk wel.

De club is druk bezig om grote schermen onder de tribunes te faciliteren waar de seizoenkaarthouders terecht kunnen. “Maar het blijft anders. Je ziet ze niet en zal ze ook minder goed horen. En het zijn er sowieso een stuk minder. Ik probeer er niet teveel aan te denken en het ook niet vaak te benoemen, want dan word je wel erg somber. Gelukkig kunnen 180 minuten heel snel voorbij zijn en hopelijk hebben we tegen SC Cambuur weer de steun van de fans.”

FC Groningen

Maar eerst dus FC Groningen aanstaande zondag. “Een lastige ploeg, die erg agressief kan voetballen en de duels veel opzoeken. Ze staan wel onder ons op de ranglijst, dus in die zin zijn we beter gestart dan hun, maar ze hebben met Michael de Leeuw een bloedlinke spits en kunnen ook via de vleugels pijn doen. We zullen heel scherp en goed moeten zijn om ze te verslaan, maar we hebben al meermaals bewezen dat te kunnen”, sluit de oefenmeester strijdbaar af.

Foto: Rob Koppers