NEC likt de wonden na de verloren derby tegen Vitesse (1-3). Trainer Rogier Meijer zag dat er meer in zat voor NEC. “Ik denk dat we zeker het eerste uur kansen hebben gehad om meer te scoren.”

“We creëerden voldoende kansen met Rober Gonzalez en Bart van Rooij die doorkomt”, begint Meijer met de eerste analyse na de wedstrijd. “Ik denk als wij op voorsprong waren gekomen, dat dat het breekpunt van Vitesse was geweest. Zeker gezien de staat waarin ze nu verkeren. Na een uur merkte je dat we er moeilijk doorheen kwamen. Het was redelijk gelijkwaardig, maar je voelt dat het momentum een beetje wegebt. Dan moet je gewoon 1-1 spelen.”

Een gelijkspel zat er echter niet meer in. Vlak voor tijd kopte Dominik Oroz de 1-2 binnen. “We verliezen doordat we zelf niet scoren en op basis van een standaardsituatie krijg je een goal om de oren. Op basis van het spel of strijdlust hebben we niet verloren. Als ploeg hadden we graag willen winnen, maar dat is niet gebeurd. Onrecht wil ik het niet noemen, want uiteindelijk moet je zelf de kansen maken.” Fitheid is daarin een grote rol tot het creëeren van kansen. In de laatste fase van de wedstrijd zakte dat een beetje weg. “Bas (Dost, red.) ebte wat weg in de tweede helft, waar we in de eerste driekwartier nog wat lange ballen op hem konden spelen. Dat soort dingen bepalen of je nog tot kansen komt of niet. Het was niet zo dat we geen initiatief meer toonden.”

Omzetting Vitesse

Na wat tactische omzettingen door Philip Cocu kreeg NEC moeilijker grip op de Arnhemmers. “Cornelisse kwam op Magnus Mattsson te staan. Hamulic stond al op Philippe Sandler, waardoor Bram Nuytinck telkens moest opbouwen. Het werd wat lastig om ons vrij te spelen doordat Vitesse de boel dicht gooide. We hebben alles geprobeerd, maar konden Vitesse geen pijn doen.” Het was voor de Nijmegenaren de kans om sinds 2016 weer eens te winnen van de aartsrivaal. “Als ploeg hebben we er alles aan gedaan om te winnen. We hebben de wedstrijd gemaakt en voldoende kansen gehad om als winnaar van het veld te stappen. Dat is niet gebeurd en dan is het wel erg zuur”, sluit de oefenmeester af.

Foto: Orange Pictures