Rogier Meijer baalt van het uiteindelijke resultaat, wat zijn team boekte tegen Ajax (0-1). Deze wedstrijd was een uitgelezen kans voor de Nijmegenaren om Ajax eindelijk weer een keer te verslaan, erkent ook Meijer. “We waren vandaag heel dichtbij een punt. Dat hebben we zelf afgedwongen.”

Het tactische plan van de trainer was anders dan sommigen misschien hadden verwacht. “Iedereen verwachtte dat we met vijf achterin zouden spelen en de bus zouden parkeren. Dat hebben we, zeker de eerste helft, niet gedaan. Toen hebben we geprobeerd om ook druk te zetten. Het risico is dan als je na tien minuten met 0-1 achterkomt, dat de ruimtes groter worden. We hebben gekeken naar hoe Ajax heeft gespeeld de afgelopen weken. Dat is stroever dan normaal. Maar hebben we ook gekeken naar de energie die we zelf konden brengen. Dat pakte goed uit. Je moet alleen voor rust, behoudens de penalty, de 1-0 maken.”

Goal kwaliteit van Brobbey

Dat de tegengoal uiteindelijk nog viel, is dan wel weer de klasse van Ajax. “Dat is de grote kwaliteit van Brobbey. Hij gaat staan en pakt je vast. Daar kwam al eerder gevaar uit, wat toen nog niet echt leidde tot grote kansen. Rodrigo (Guth, red.) wil eigenlijk voor hem komen, want anders draait hij om hem heen. Dat is geen pech, maar gewoon de kwaliteit van Ajax. We hebben met man en macht alles eraan gedaan om te verdedigen, maar dat is niet gelukt.”

Wat is dan het gevoel na zo’n wedstrijd? “Teleurgesteld natuurlijk. Iedereen heeft alles gegeven. Het is alleen niet gelukt. Als je morgen terugkijkt, kan je terugkijken op een goede wedstrijd en mag je trots zijn. Iedereen heeft het gehad over die afstraffing in de Arena. Dat hebben we wel redelijk rechtgezet.” Toch was volgens de trainer revanche nemen, niet een doel op zich. “Maar als je Bart van Rooij vandaag zag voetballen, met de agressie die hij had. Dan denk ik dat hij dat wel heeft meegenomen in deze wedstrijd.”

Blessure Mattsson lijkt mee te vallen

Voor sommige fans kan zo’n spannende 0-1 nederlaag zuurder aanvoelen dan bijvoorbeeld een 0-3, waar het snel klaar is. Meijer ziet dat niet zo. “Je moet ook naar het wedstrijdbeeld kijken. Ik denk dat het een gelijkopgaande wedstrijd was. Ik heb liever één goal tegen. Branderhorst pakte nog een mooie één op één tegen Kudus, anders waren het er nog twee.” Magnus Mattsson moest na ongeveer vijftig minuten het veld verlaten met een blessure. Het lijkt erop dat het meevalt. “De knieën kwamen tegen elkaar aan. Tegen zijn binnenkant van de knie. Dus die kon niet meer door. Die werd helemaal stijf, dus even kijken hoe dat gaat de komende dagen.”

De opties zijn, met het wegvallen van Mattsson, niet heel ruim meer voorin. “Je zag vandaag dat we met de jongens die we hadden ook op een bepaalde manier konden spelen. We zullen maandag gaan kijken hoe iedereen ervoor staat. We hebben altijd Vet nog”, grapt Meijer. “Uiteindelijk moet je iets bedenken met de middelen die je hebt. Vandaag heb je vijf kansen gezien tegen Ajax. Het is wat het is.”

Foto: Rob Koppers