NEC heeft eindelijk weer gewonnen in de Eredivisie. In Kerkrade werd Roda JC nipt verslagen: 0-1. De Limburgers waren lang de bovenliggende partij, maar dankzij een echte spitsengoal van Kévin Mayi nam NEC de drie punten mee naar Nijmegen.

Roda JC stond door de winst van PEC Zwolle vanaf gisteren op de laatste plek, en wilde daar snel weer vanaf. Bij NEC is het al weken onrustig, dus ook de Nijmegenaren moesten weer eens een overwinning gaan boeken, daarbij heeft NEC al elf maanden geen uitwedstrijd meer gewonnen. Kortom, een wedstrijd waarin beide ploegen voor de winst gaan spelen, of…

Vanaf de beginfase werd NEC licht onder druk gezet en kwam nauwelijks aan voetballen toe, maar ook Roda had weinig te vertellen voor de goal van NEC. De enige kans in de openingsfase was er een voor centrale verdediger Werker, die de bal maar net naast kopte. Later werd Roda weer gevaarlijk met het hoofd: nu bracht Delle spectaculair redding op een kopbal van Auassar. Na 22 minuten was dan het eerste echte grote gevaar voor de goal van de Nijmegenaren. Tom van Hyfte stond helemaal vrij op de rand van het zestienmetergebied, maar schoot de bal slapjes in en Delle kon de bal gemakkelijk oppakken. NEC werd eenmalig gevaarlijk, via Taiwo, maar de grensrechter zag buitenspel. Verder gebeurde er eigenlijk helemaal niks in het Parkstad Limburg Stadion. Het enige lichtpuntje was dat de defensie van NEC helemaal dicht zat, en dat er ook vanaf de zijkanten weinig doorkwam.

Na een tamme eerste helft hoopte alles en iedereen op een betere tweede helft, en die kwam er: NEC zette nu Roda onder druk en Dyrestam schoot de bal maar net voorlangs de tweede paal. Aan de andere kant werd Roda gevaarlijk, opnieuw via Werker, die de bal in een keer op zijn slof nam. Roda zette heel even NEC onder druk en werd meteen weer gevaarlijk. Nathan Rutjes leverde een prima voorzet af op het hoofd van Mytides, maar een goede reflex van Delle hield NEC op de been. Vlak daarna mochten we alweer aan de andere kant kijken, want Kevin Mayi had een heerlijk schot in huis en doelman Benjamin van Leer kreeg er maar net zijn handje achter. NEC nam de regie en voetbalde op de helft van Roda, maar verder dan het zestienmetergebied kwam de ploeg van de weer fanatiek coachende Peter Hyballa niet. Na 78 minuten werd dan eindelijk de ban gebroken: NEC kwam terecht op een 0-1 voorsprong, via een prima doelpunt van spits Kevin Mayi, die de tweede helft in de spits stond en veel beter uit de voeten kwam dan vanaf links. Op aangeven van de ingevallen Quincy Owusu-Abayie kwam hij vrij voor de keeper en schoot de bal onberispelijk raak. De laatste minuten was het vooral tegenhouden voor de Nijmegenaren, maar dat lukte het centrale duo Dumic-Golla uitstekend. De defensie stond als een huis. Rosheuvel kreeg in de 89e minuut nog een kansje, maar hij schoot de bal de tribune in.

Toen arbiter Kevin Blom, die een goede wedstrijd floot, na 94 minuten affloot, was de ontlading groot. Zowel bij de spelers als bij de meegereisde supporters. Het gat met Roda JC bedraagt nu zes punten, dus NEC neemt voor even afstand van de onderste stekken. De ploeg geniet zondag van een volgens Hyballa wel verdiende vrije dag. Aankomend weekeinde speelt het Nederlands elftal en zal er dus geen Eredivisievoetbal zijn, maar over twee weken wacht Feyenoord, en over drie weken komt vitesse naar de Goffert. De spelers zullen dus aan de bak moeten!

Foto: Orange Pictures