Aan de zegereeks van NEC is zondagmiddag een einde gekomen. In De Galgenwaard wilde het maar niet lukken bij de Nijmegenaren. Een doelpunt van Sam Lammers na een uitstekende voorzet van oud-NEC’er Souffian El Karouani deed de ploeg van Rogier Meijer de das om.

Onder het nodige spektakel kwamen beide teams het veld op in stadion Galgenwaard. Beide clubs pakten uit met fraaie sfeeracties. Vanaf Bunnikside was er vuurwerk en het Nijmeegse publiek eerde de ploeg met vele vlaggen. Nadat de spelers elkaar succes hadden gewenst floot arbiter Danny Makkelie voor het begin van de wedstrijd, een duel tussen twee subtoppers in de Eredivisie. De thuisploeg nam het initiatief en had in de beginfase veel balbezit en drong een aantal keer aan richting het doel van Jasper Cillessen, maar tot echte kansen kwam de Domstedelingen niet.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

NEC moest het doen zonder Tjaronn Chery en Dirk Proper en levert daardoor toch wat creativiteit in. De Nijmegenaren hadden het lastig om tot aanvallen te komen, maar zo weten we ook dat NEC weinig kansen nodig heeft om tot een doelpunt te komen. Door de afwezigheid van Chery begon Kodai Sano op ’tien’. De Japanner heeft bewezen een dynamische voetballer te zijn, maar had het toch lastig op tien-positie. Dat leidde er ook toe dat NEC, op een voorzet die voorlangs vloog, geen enkel gevaar heeft kunnen stichten, daar waar Utrecht steeds beter in de wedstrijd kwam. NEC kwam in de dertigste minuut vrijwel uit het niets het dichtst bij de openingstreffer. Utrecht-doelman Vasilis Barkas redde knap op een vrije trap van Calvin Verdonk op een gevaarlijke positie. Daarna was Koki Ogawa nog dichtbij, maar zijn gekrulde bal vloog vlak langs het doel.

NEC niet bij machte

In de tweede helft waren de intenties van beide ploegen meteen duidelijk; scoren. NEC schoot via Verdonk huizenhoog over en FC Utrecht kwam drie keer heel dichtbij waarbij NEC toch met de schrik vrij kwam. De thuisploeg koos ervoor om door te pakken en bontste een aantal keer op de deur bij de Nijmeegse defensie. Zo zagen we repeterend verhaal als in de eerste helft, echter kwam Utrecht nu wel tot grote kansen. Het was een offensief dat niet lang stand hield want NEC probeerde meteen wat terug te doen, maar liep toch vaak tegen een Utrechtse muur op. Zo bleef het even rustig op het veld, maar was daar ineens de 1-0. Souffian El Karouani kreeg alle ruimte om een voorzet te geven en die werd simpel binnen getikt door Sam Lammers. NEC stond niet goed en met een opkomende El Karouani lag er ineens veel ruimte voor Utrecht, wat toch opvallend is want NEC zou toch moeten weten dat de linksback van Utrecht, met een NEC verleden, dit kan.

De ploeg van Rogier Meijer keek voor het eerst sinds een tijdje weer eens tegen een achterstand aan en dat zorgde ervoor dat NEC wat aanvallender ging voetballen. Yvandro Borges Sanches werd ingebracht en dat is geen onlogische wissel, want de Luxenburger laat de laatste tijd steeds betere dingen zien. Toch was het, weer, Utrecht wat begon aan te dringen. NEC leek vanmiddag niet bij machte een resultaat te behalen in de Domstad. De Nijmegenaren mogen zelfs blij zijn dat Utrecht niet nog een keer scoorde, want zij kregen de grootste kansen. Invaller Sylla Sow had nog wel de gelijkmaker op zijn schoen. Hij schoot de bal echter te zacht op het Utrechtse doel.

Door de nederlaag komt Utrecht op drie punten van NEC. Wel blijven de Nijmegenaren op de zesde plek staan in de Eredivisie.

In het kort

Scoreverloop:
61′ 1-0 Lammers

Gele kaarten: Nuytinck (NEC) Bozdogan, Van der Hoorn (FC Utrecht)

Scheidsrechter: Danny Makkelie

Opstelling FC Utrecht: Barkas; Vesterlund, Van der Hoorn, Viergever, El Karouani; Bozdogan, Iqbal (46′ Flamingo), Azarkan (46′ Jensen), Toornstra, Boussaid (85′ Fraulo), Lammers.

Opstelling NEC: Cillessen, Van Rooij, Sandler, Nuytinck, Verdonk (85′ Baas); Schöne (76′ Sow), Hoedemakers, Sano; González (85′ Larsen), Ogawa, Hansen (71′ Borges Sanches)

Foto’s: Orange Pictures