De eerste Gelderse derby van dit seizoen is geëindigd in het voordeel van Vitesse. NEC verloor ver in blessuretijd met 2-3 van de Arnhemse aartsrivaal. De ploeg van trainer Anton Janssen is nog niet in goede doen. Vooral op het middenveld lieten de Nijmegenaren steken vallen.

In de eerste helft startte beide ploegen fel. Een forse tackle in de eerste minuut van Lucas Piazon leek te toon te zetten voor een felle strijd tussen de twee aartsrivalen. De ingreep bleek echter een mager signaal voor een matige eerste helft waarbij de Arnhemmers de bovenliggende partij waren. De meeste kansen waren voor de ploeg uit Arnhem, die al in de twaalfde minuut de score opende. Kevin Leerdam kwam op aangeven van Piazon in kansrijke positie en zette de stand vastbesloten op 0-1. Kort daarna kwam NEC nog gevaarlijk voor de goal van Piet Velthuizen. Nieuweling Samuel Štefánik schoot hard in op het doel van Velthuizen, die het schot van de Slowaak nog ter nauwer nood kon keren. Het is diezelfde Štefánik die na een half uur spelen de bal op de paal van de Arnhemmers schoot. Uit de hoekschop die daaruit volgde, maakte Hemlein de gelijkmaker. Na een scrimmage voor de goal zette de Duitser NEC weer naast Vitesse. Daarna zijn de meeste kansen voor de Arnhemmers. Vitesse kwam uiteindelijk op voorsprong als scheidsrechter Van Boekel Vitesse in de veertigste minuut een strafschop toekende. Theo Janssen schoot de penalty net in, maar zag NEC-doelman Johnsson de juiste hoek in duiken.

In de tweede helft paste trainer Janssen het maximale aantal wissels toe. Zo werd in de vijftigste minuut Ryan Koolwijk gewisseld door spits Michael Higdon. Met de komst van de Engelsman ging Foor op het middenveld spelen, maar werd niet de aanvallende impuls bereikt, waar Janssen wellicht op hoopte. Ook Štefánik verliet het veld en moest plaats maken voor Marcel Stutter, net als Vermijl die werd gewisseld voor Michel Breuer. De wissels zorgden niet voor het gewenste resultaat, hoewel Foor, Jantscher en Higdon het Piet Velthuizen nog even moeilijk maakten. Alleen in het laatste kwartier kon NEC nog enige rol van betekenis spelen. Ietwat tegen de verhoudingen in wist Michael Higdon de bal nog achter Velthuizen te brengen, op aangeven van invaller Marcel Stutter.

Daarna leek NEC nog even voor de winst te gaan, maar het heuse slotoffensief was voor Vitesse. Nadat Pröpper en Kakuta de bal op de lat wisten te werken, was het ver in blessuretijd wederom Piazon die trefzeker was voor de Arnhemmers. Hij bepaalde de einduitslag van de Gelderse derby: 2-3.

Klik hier voor onze fotoreportage