Jordy Bruijn mocht voor het eerst sinds februari weer eens in de basis starten, zaterdag en dinsdag tegen FC Groningen. Hij luisterde zijn basisoptreden op met een belangrijke goal. “Ik ben heel, heel, heel blij. We hebben niet goed gespeeld, maar wel gewonnen. En ik heb gescoord. Een hele belangrijke goal, want nu stijgen we naar plek 8.”

Bruijn vindt de ranglijst erg belangrijk. De 26-jarige middenvelder kreeg enkele weken terug te horen dat er voor hem geen toekomst is bij NEC, maar wil zijn periode waardig afsluiten. “Ik heb hier mooie jaren gehad en beleef nu een minder jaar. Dat is niet het gevoel wat ik mee wil nemen als ik straks voor het laatst de Goffert uitloop. Ik wil de play-offs halen”, zegt Bruijn. Hij voegt toe. “Halen, ik bedoel winnen. Een potje monopoly speel je ook niet voor de lol. Het gaat om winnen!”

Om die play-offs te halen moet NEC over ruim een maand nog steeds daar staan waar het nu staat: plek 8. “Als we dat willen moeten we het beter doen dan vandaag. En zaterdag. Want toen waren we echt heel matig. We lieten ons aftroeven door Groningen en gaven veel ruimtes weg. Dat hadden we bekeken en hebben we goed opgelost vind ik. Maar het gedeelte aan de bal was niet goed. Het was een rommelige wedstrijd.”

De eerste helft was echt ondermaats, in de tweede helft werd het beter. “We kregen meer grip. Wij wilden echt winnen en creëerden daar genoeg kansen voor.” Zeker toen Pedro Marques en Anthony Musaba een kwartier voor tijd invielen werd NEC sterker. “Maar ook daarvoor drongen we al goed aan. We schoten weliswaar niet op goal, we haalden wel vaak de achterlijn en waren rondom hun goal. Dan hoeft ‘ie maar een keer goed te vallen. En dat deed ‘ie!”, zegt Bruijn met een glimlach.

Penalty

Bruijn maakte in minuut 82 de loopactie richting het vijandelijke doel en dat werd gezien door Philippe Sandler. Was zijn lange bal bedoeld voor Bruijn? “Dat zou je aan hem moeten vragen. Feit is dat hij goed valt en Pedro hem knap controleert.” Marques versierde een strafschop, Bruijn mocht hem nemen. “Dat is volgens afspraak. Nany is de eerste nemer, maar die was al gewisseld.”

En dus ging Bruijn vol bravoure achter de bal staan. Zijn laatste strafschop dateerde alweer van anderhalf jaar terug, toen Bruijn de 0-2 maakte op bezoek bij Go Ahead Eagles. “Maar ik heb er tig genomen in mijn carrière. Vaak met hupje, vandaag liet ik die achterwege. Waarom? Geheim van de chef, hè”, knipoogt Bruijn. Dat Bruijn net als FC Groningen-doelman en leeftijdsgenoot Peter Leeuwenburgh een Ajax-verleden heeft speelde niet mee volgens de Amsterdammer, die tegen Groningen pas zijn vierde basisplaats dit seizoen had.

Foto: Orange Pictures