NEC boekte zondag een minimale overwinning op sc Heerenveen dankzij een goal van Elayis Tavsan. In de slotminuten van de wedstrijd keurde scheidsrechter Richard Martens een tweede Nijmeegs doelpunt af op advies van de VAR. Na afloop lichtte arbiter Martens zijn beslissing toe tegenover ESPN.

De vrije trap van Lasse Schöne belandde achter Xavier Mous in het net. Doordat Iván Márquez in buitenspelpositie stond en een poging deed de bal te verlengen, werd de leidsman naar het scherm geroepen. “We keurden de goal in eerste instantie goed, maar de discussie was inderdaad of het doelpunt wegens strafbaar buitenspel afgekeurd moest worden”, legde Martens bij ESPN uit.

Op het scherm zag Martens dat Márquez feitelijk gezien buitenspel stond. “Daarvoor worden die lijntjes getrokken. Omdat Márquez de bal niet raakt, is het de vraag of hij strafbaar buitenspel staat. Dat gedeelte valt onder interpretatie en kan alleen de eindverantwoordelijke beoordelen. Dat ben ik op dat moment. Ik heb het moment teruggezien en blijf bij de beslissing”, aldus de scheidsrechter. NEC-coach Rogier Meijer was niet te spreken over de gang van zaken.

Handsbal

Martens gaf toe in de slotfase bij een ander moment een foute keuze te hebben gemaakt. Bij de handsbal van Lucas Woudenberg ging hij ervan uit dat een NEC’er met wie hij in duel was, contact maakte met de bal. “Gelukkig attendeerde de VAR me op deze handsbal. We spreken in zulke gevallen vaak over een natuurlijke houding. Ik vond deze houding logisch, aangezien de speler ook niet met de hand naar de bal ging”, besloot Martens.

Foto: Rob Koppers