Een interview met Mart Dijkstra stond al een tijdje op de planning en het is alweer een tijdje geleden dat we spraken met de middenvelder. Vervolgens kwam het voetbal stil te liggen en veranderde de hele situatie. Na het twee uur durende gesprek praatten we onlangs nog kort bij met Dijkstra, die door het coronavirus veel tijd thuis doorbrengt. Hij spreekt zich uit over voetbal, kritiek, Pepijn Lijnders, het coronavirus en zijn toekomst.

Het is alweer twee maanden geleden dat we in gesprek gingen met Mart Dijkstra. Toen er nog gewoon gevoetbald werd en we allemaal nog niet door hadden hoe normaal dat was. Inmiddels ligt het voetbal stil en zit Dijkstra vooral thuis. Ten tijde van het interview kwam het onderwerp coronavirus al ter sprake. “Wat daar in China gebeurt, met al die overvolle ic’s en alle slachtoffers, daar word ik niet vrolijk van. Hopelijk blijft dat ver bij ons vandaan.” Inmiddels zijn we in Nederland ook in een dergelijke situatie beland. Wat voorheen gewoon was, zou nu een verademing zijn. Tijd om het interview alsnog uit te schrijven en even met Dijkstra te bellen over de huidige situatie.

Dijkstra is de speler die je mist als hij niet meedoet, maar aan de andere kant bij veel mensen niet opvalt als hij wél speelt. Althans, dat was vooral de afgelopen seizoenen het geval. Dit seizoen profileert Dijkstra zich meer als leider op het middenveld. Een speler die ook de lijnen uit kan zetten op het veld. Dat is ook het publiek niet ontgaan. Speler van de Maand oktober, wat hem een ode van De Trouwe Honden opleverde. Dijkstra vond het eervol, maar blijft bescheiden. “Ik lees verder zo min mogelijk over NEC of over mezelf. Het helpt niet denk ik. Bovendien ben ik nog erg druk met mijn opleiding, topsport, management en ondernemerschap bij de VVCS. Ik vind het belangrijk dat ik een diploma heb voor na mijn carrière. Ik ben bereid om veel bij te leren.”

Wat de middenvelder met zijn opleiding wil doen, is nog niet helemaal duidelijk. Het lijkt er alleen niet op dat we Dijkstra na zijn carrière in een lange regenjas in een dug-out zien zitten  als trainer. “Ik heb bij Cambuur wel een trainerscursus gedaan, UEFA C. Dat vond ik ontzettend leuk. Het kost alleen zóveel tijd. Ik weet nu nog niet of ik dat zou willen, want het slokt zoveel tijd van je leven op.”  Toch kijkt Dijkstra wel vaak tactisch naar voetbal. “Als je ziet hoeveel opties je hebt met een elftal. Eerst was het de inschuivende laatste man met bijvoorbeeld Frank Rijkaard bij Ajax. Je hebt een valse spits gehad met Messi, of een naar binnen trekkende rechtsbuiten zodat de back er overheen kon komen. En nu zie je weer een nieuwe manier van druk zetten. Sowieso kijk ik veel voetbal. Het debuut van Haaland, maar ik kijk met name naar de Premier League.”  Vervolgens noemt Dijkstra de ex-clubs van alle spelers van Liverpool op. “Die club speelt momenteel waanzinnig. Ik heb ze vorig jaar live mogen zien en wat ik daar zag, vond ik echt ongelooflijk. Zoveel druk op de bal, zoveel passie, de techniek, geweldig.”

Contract
Door het coronavirus beleven voetbalclubs onzekere tijden omdat een groot deel van de inkomsten is weggevallen. Veel clubs hebben er daardoor voor gekozen om veel aflopende contracten formeel op te zeggen. NEC deed dat ook en dus kreeg Dijkstra een ontslagbrief thuis. "Zoals ik heb begrepen, heeft NEC dat bij iedereen gedaan waarvan het contract afliep. Dit in verband met de onzekere tijden. Er is wel aangegeven dat ze met iedereen hierover in gesprek gaan. Wat dat gesprek inhoudt en uiteindelijk voor mij zal betekenen blijft nog in het ongewis. Dat gesprek zal in de komende weken wel komen, afhankelijk van hoe het land ervoor staat omtrent het coronavirus.”

Foto’s: Rob Koppers