Voor Iván Márquez staat een ding al vast over zondag: het wordt (voorlopig) zijn laatste Gelderse derby. Maar de feiten zijn ook duidelijk. Márquez speelde al drie eerdere edities van de derby en won er nog geen enkele. Het is voor de 28-jarige centrumverdediger ondenkbaar daar een vierde editie zonder zege aan toe te voegen.

Het zou een smet zijn op zijn twee seizoenen in Nijmegen. “Omdat derby’s wedstrijden zijn waar de fans en de stad voor leven. Ik wil de fans terugbetalen voor alle steun en liefde die ze mij de afgelopen periode hebben gegeven. Ze verdienen het.”

Bank

Márquez kan nog steeds rekenen op een hoop support, al zijn er inmiddels enkele kritische fans die de Spanjaard liever naar de bank zien verplaatsen door het niet willen verlengen van zijn aflopende contract. De liefdevolle berichten voeren echter de boventoon, weet Márquez ook. “Mensen zwaaien en zingen nog steeds naar me. En deze week werd er dan ook achteraan geroepen dat we Vitesse moeten gaan pakken.”

Dat Márquez veel liefde krijgt, maar daar ook heel gevoelig voor is, konden fans afgelopen week zien in de documentaire Un Dos Tres: Iván Márquez. Márquez werd afgelopen week overladen met appjes en belletjes. “In Spanje hebben al mijn vrienden en familie ook gekeken. Speciaal voor hun hebben de makers ook een versie met Spaanse ondertiteling gemaakt. Maar ook iedereen binnen de club heeft de documentaire volgens mij gezien, iedereen heeft het erover. Het doet me veel.”

Documentaire

Toen Márquez vorig jaar de vraag kreeg of hij mee wilde werken aan een documentaire hoefde hij niet lang na te denken. “Zo’n kans en zo’n eer krijg je niet vaak. Ik ben de club dankbaar dat ze dit hebben bedacht en ben ook heel erg te spreken over de uitvoering. Zoals je hebt kunnen zien was het niet altijd even makkelijk, maar ik koester deze beelden voor de rest van m’n leven. En m’n omgeving ook.”

Het enige wat voor Márquez dus nog mist is een derbyzege. Over de derby van vorig jaar in Nijmegen wil hij het niet al te lang hebben. “Ik kan het me wel goed herinneren, want we zijn bij de 0-1 toen bestolen. Het was hands én de bal was duidelijk over de lijn. Maar dat zijn geen excuses, zondag moeten zorgen dat er na 90 minuten een zege voor ons op het bord staat.”

Dat NEC de favoriet is voor de winst, zegt Márquez helemaal niks. “Want zeker in dit soort wedstrijden gaat het om hele andere facetten van voetbal. Niet het best voetballende team, maar de sterksten gaan winnen.”

Foto’s: Orange Pictures