Iván Márquez kende woensdag een soepel optreden in Almere. Zijn ploeg won met 0-4 en plaatste zich daarmee voor de achtste finales van de KNVB Beker. Na afloop van het duel werd de centrumverdediger andermaal luidkeels toegezongen door het volle uitvak, waar iedereen met smart hoopt op een krabbel onder het aanbod dat NEC de 28-jarige Spanjaard heeft gegeven.

“Het was gewoon een moeilijke wedstrijd”, reageert Márquez als hem eerst gevraagd wordt naar een korte analyse. “Het veld was sompig, het waaide hard en de tegenstander was erg gemotiveerd. Voor hun is dit een grote wedstrijd, dus zij zitten er anders in dan wij.” NEC zit namelijk tussen twee absolute topwedstrijden in. Zondag werd Ajax twee punten afgesnoept (1-1) en komende zondag wacht Vitesse in Arnhem. “Maar wij zijn professionele voetballers, dus moeten we altijd het maximale op de mat kunnen leggen. Ik ben blij dat dat vandaag in grote delen is gelukt.”

Derby

Márquez vindt dat heel belangrijk. “Want je ziet als we even niet opletten, zij meteen gevaarlijk worden.” Almere-spits Jeredy Hilterman kwam al binnen twee minuten oog-in-oog met Mattijs Branderhorst en de goalie haalde een half uur later opgelucht adem toen hij een poging van Ilias Alhaft op de paal uiteen zag spatten. “Toen kwamen we goed weg. Een beetje mazzel heb je nodig, maar uiteindelijk denk ik niet dat het er vandaag ook maar even naar uitzag dat we hier niet gingen winnen.”

De fans waren de hele wedstrijd weer nadrukkelijk aanwezig. Na afloop nam Márquez uitgebreid de tijd ze te bedanken. Op een spandoek stond de tekst ‘Derbywinst is het enige wat telt’. “Na vorig jaar heb ik al wel een idee over deze wedstrijd. Toen verloren we twee keer, maar dit seizoen kan dat niet weer gebeuren. We gaan het doen voor de fans, voor de stad. Ik wil ze blij maken.”

Contract

Dat heeft Márquez al deels zelf in de hand. Al weken wachten fans in smart op het bericht dat de Spaanse verdediger zijn aflopende contract heeft verlengd. Hij heeft op dit moment een aanbieding van NEC in beraad, maar van een krabbel lijkt voorlopig geen sprake. Liefst vier verschillende zaakwaarnemers proberen het absoluut maximale eruit te halen, waardoor Márquez nog geen duidelijkheid kan geven. “Maar wat ik tegen jullie kan zeggen: ik wil hier blijven voor een lange, hele lange periode. Dat is op dit moment alles wat ik tegen jullie wil zeggen.”

Foto’s: Orange Pictures