Woensdagmiddag stond Pedro Marques voor het eerst op het trainingsveld als speler van NEC. De spits die dinsdag gepresenteerd werd, is blij met zijn ontvangst bij de club. “Er waren een hoop supporters die mij feliciteerden met mijn transfer. Dat is leuk om te zien en dat is nog leuker nu ik met het team aan het trainen ben.”

Het gerucht dat Marques richting Nijmegen zou komen, was al vroeg uitgelekt. “Dat was zelfs voordat ik hier getekend had. Ik heb eerder in Nederland gespeeld, dus ben ik geen onbekende. Ze contacteerden mij en ik vertelde dat ik mocht vertrekken en dat gebeurde. NEC is een geweldige club om te spelen. NEC heeft goede supporters en het voetbal wat gespeeld wordt is van hoog niveau. Verder ben ik blij met de ambitie die de club uitspreekt. Dit is de juiste omgeving om mijzelf te ontwikkelen, om mezelf te laten zien en om te scoren.”

Marques speelde voor FC Dordrecht en FC Den Bosch in Nederland. Door die connectie, heeft hij ook wedstrijden van NEC gezien. “Sinds ik weg ben uit Nederland, heb ik nog altijd gekeken naar wedstrijden in de Eredivisie en KKD. Daar heb ik NEC ook zien spelen. Ik heb in mijn tijd bij FC Dordrecht ook nog tegen NEC gespeeld en dat was voor mij toen een mooie ervaring, want we wonnen die wedstrijd.”

NEC niet enige optie

Maar wat is er dan zo mooi aan Nederland, wat de Portugees heeft doen besluiten om de Portugese zon achter zich te laten? “Ik hou van de mensen hier. Nederland is heel georganiseerd en dat vind ik fijn. Het weer is wel wat minder. Maar het is een geweldige plek om te leven en mede daarom ben ik hier.” NEC was daarin niet de enige optie, zo blijkt. “Ik kon ook naar andere clubs in Nederland, maar NEC was voor mij nu de juiste keuze.” Welke clubs dit waren, laat de spits in het midden.

Marques kende een moeilijk laatste seizoen in Portugal. Hij werd verhuurd aan Famalicão, maar kon daar weinig potten breken. “Het was niet mijn beste seizoen. Ik begon het seizoen met blessures, waardoor ik later aansloot. Ik moest harder werken om te spelen. De Portugese competitie is ook van hoog niveau, dus dat was lastig voor mij, maar dat is voetbal. Het was wel een belangrijk seizoen om mezelf mentaal te ontwikkelen. Als alles goed gaat, gaat het makkelijker en ben je blij. Als je niet scoort of speelt, moet je wakker worden met de wil om te werken en beter te worden. Dat kost tijd en moeite, maar daardoor ben ik wel een beter mens geworden.”

“Ik heb een neusje voor de goal”

Vorig seizoen sprak de Portugees ook al met trainer Rogier Meijer over een eventuele overgang. “Dat was toen ook een mogelijkheid. Ik had toen andere dingen in mijn hoofd en dus koos ik om in Portugal te blijven.” Een spits wordt afgerekend op zijn doelpunten, maar een specifieke doelstelling als Ali Akman afgelopen seizoen heeft Marques niet. “Ik wil het maximale uit mezelf halen. Als dat tien is, ga ik voor tien, maar als het veertig is, ga ik voor veertig, waarom niet?” Aan zijn omschrijving van zichzelf zal het in ieder geval niet liggen. “Ik ben een behendige spits, snel en weet het juiste moment voor de goal te herkennen. Ik heb ook wel een neusje voor de goal.”

Foto: Rob Koppers