Met beide één doelpunt dit seizoen hebben de nieuwe spitsen van NEC nog niet aan de verwachtingen kunnen voldoen. Pedro Marques zag zijn basisplaats al snel verloren gaan, maar ook vervanger Nany Landry Dimata kan niet echt potten breken. Oud-trainer Mario Been is hard voor de spitsen en vindt ze in gesprek met ESPN niet geschikt voor NEC.

“Beide spitsen zijn niet geschikt om NEC naar een hoger niveau te tillen. Marques speelde in het begin nog en kreeg tegen Volendam een paar grote kansen, terwijl er al kritiek was. Dat soort balletjes moeten er als spits gewoon in, maar dat gebeurde niet. Jordy Bruijn heeft zelfs nog in de spits gespeeld, daarna kwam Dimata,” begint Been in de voorbeschouwing voorafgaand aan de bekerwedstrijd van NEC – Fortuna Sittard.

“Dimata verhuisde ooit voor twaalf miljoen naar VfL Wolfsburg, waar hij niet al te veel speelde”, vervolgt Been. “Als ik zie wie er toen voor hem stonden, begrijp ik dat wel. Maar tegen Sparta liep hij soms gewoon in de weg. Je zou zeggen: kom in de zestien! Vaak kwam hij de bal buiten de zestien ophalen. Er zat geen idee achter. Dat was kenmerkend voor dit NEC. Ik heb hem tegen Excelsior gezien, toen was er een moment dat het publiek er klaar mee was. Niets lukte bij Dimata, hij schoot uit alle standen. Het zeer kritische publiek van NEC, dat ik zelf ook heb meegemaakt, had zoiets van: trainer, het wordt tijd dat je hem eruit haalt. En toen scoorde hij ook nog. Je weet niet wat je van hem kan verwachten.”

Pedro Marques speelde dit seizoen tien competitiewedstrijden en was éénmaal trefzeker; in de slotfase tegen Fortuna Sittard. Zijn Belgische collega Dimata debuteerde tegen AZ. Ook hij was nog maar één keer trefzeker, in de thuiswedstrijd tegen Excelsior.

Foto: Rob Koppers