Miljardair Marcel Boekhoorn is op het nippertje ontsnapt aan een crash met zijn privéjet boven de Zwitserse Alpen, meldt De Telegraaf. Het vliegtuig raakte door een technisch mankement aan een van de vleugels op grote hoogte onbestuurbaar en schoot oncontroleerbaar naar beneden.
Investeerder Boekhoorn, met een geschat vermogen van 1,3 miljard euro op nummer dertien in de Quote 500, was met zijn driemotorige Dassault Falcon 900 met vluchtnummer SOX243 onderweg van Eindhoven naar Genève.
Op ruim tien kilometer hoogte ging plotseling een van de zogenoemde slats (panelen op de voorzijde van de vleugelrand) aan een zijde uit, waardoor het toestel onbestuurbaar werd. Het toestel had op dat moment een snelheid van circa 850 km per uur. Het rolde naar rechts, dook met grote snelheid naar beneden en verloor in korte tijd veel hoogte.
De vliegers, die volkomen verrast werden, zonden tijdens de duikvlucht via de radio een ’mayday’-oproep uit. Het lukte de piloot om het tollende toestel weer onder controle te krijgen door de flaps en slats te ’resetten’ en veilig in Genève aan de grond te zetten. Indien het resetten niet zou zijn geslaagd, zou het toestel volgens luchtvaartdeskundigen onherroepelijk te pletter zijn gestort. Het incident vond plaats op 2 november vorig jaar, maar is stil gehouden.
De vlucht werd uitgevoerd door SolidAir uit Eindhoven, die ook het onderhoud van Boekhoorns toestel verzorgt. Toeval wil dat SolidAir-directeur Roderick Buijs zelf achter de stuurknuppel zat. ”Ik ben zeker geschrokken, maar dat kwam pas nadat ik de passagiers in het busje had gezet. Toen kwam de adrenalineontlading.”
Boekhoorn zat op het moment van de duikvlucht in de gordels en raakte niet gewond. De miljardair wilde desgevraagd niet reageren op het vliegincident.
Bron: De Telegraaf