Jeroen Manschot was de scheidsrechter bij de dramatische wedstrijd AZ-NEC, waar Bas Dost ineens zonder aanleiding in elkaar zakte. In gesprek met FC Update blikt hij terug op die wedstrijd, vertelt hij hoe hij naar zijn eigen rol kijkt en hoe hij dit eerder meemaakte op de amateurvelden.

“Zo’n twintig minuten voor het einde van de wedstrijd ging Bas Dost neer met last van zijn schouder na een duel met Bruno Martins Indi. Hij vroeg toen om verzorging”, vertelt Manschot over de blessure van Dost eerder dat duel. Even later gaat Dost opnieuw naar de grond. “Er is een aanval van AZ en in mijn ooghoek lijkt het alsof er een duel plaatsvindt en Bas Dost neervalt. Hij valt op de grond en we zagen dat zijn eerste reactie was om naar zijn schouder te grijpen. Dus wij dachten dat dat de blessure was: geen hoofdblessure of andere ernstige blessure. Ik laat dus doorspelen, maar kijk een paar keer om. En dan zie ik een speler van AZ bij Bas staan en gebaren maken naar de zijkant. En toen dacht ik: dit is fout.”

Schuldig

Wat vervolgens gebeurt staat nog op iedereens netvlies. Dost wordt minutenlang behandeld en spelers van AZ en NEC gaan in een kring om Dost en de medische professionals heen staan. Ook voor Manschot is het op dat moment afwachten. “Het is schrikken op dat moment. Ik wil niet zeggen dat ik me schuldig voelde, maar ik vroeg me wel af: ‘waarom floot ik niet meteen?’ Maar dat is achteraf. Ik zag hem naar zijn schouder grijpen en even daarvoor had hij last van zijn schouder. Eén plus één is twee toch? Maar had ik dat nou eerder moeten herkennen? Ik heb die beelden zo vaak teruggekeken om dat te kunnen zien. Je ziet me vaak genoeg achterom kijken tot die AZ-speler gebaren ging maken. Dus een schuldgevoel is een te groot woord. Maar je gaat wel naar jezelf kijken.”

Wat volgt is een surreële situatie waarin ook Manschot niet goed weet wat hij moest doen. “Dat is heel indrukwekkend. Je ziet het doek omhooggaan, je ziet pompbewegingen. Dit ging mij ook niet in de koude kleren zitten. Ik liep de hele tijd heen en weer om te kijken wat ik kon doen. Uiteindelijk ging alles zoals het moet gaan: snelle, adequate hulp.”

Tragische amateurwedstrijd

Vervolgens vertelt Manschot over een soortgelijke situatie die hij jaren geleden heeft meegemaakt. “Ik floot een amateurwedstrijd bij Hilversum rond de zomerperiode, nog voor ik betaald voetbalscheidsrechter was. Daar zakte ook iemand in elkaar en hij is later ook echt overleden. Dus dat hakt er wel in op dat moment. Je denkt wel: heb ik dit weer. Het gaat niet om mij natuurlijk, maar om de gezondheid van de speler, maar het geeft wel een klap in je gezicht. Door die gebeurtenis heb ik er wel bewust voor gekozen om contact te houden met NEC en Bas Dost, om te zien hoe het met hem ging. En gelukkig gaat het goed met Bas.”

Bekijk hier het hele interview met Jeroen Manschot:

Foto: Orange Pictures