In een tijd waar clubliefde alleen nog bedreven wordt, door spelers die bij een absolute topclub opgroeien (Xavi Hernandez, Andres Iniesta, Carlos Puyol, Iker Casillas) of tegen dat niveau aanschurken (Fransesco Totti, Steven Gerrard) moet je het bij een provincieclub hebben van spelers die zich op een bepaalde manier bijzonder maken. Spelers die niet aan ‘ik’ denken, maar vooral aan ‘wij’. De afgelopen jaren hebben we met zijn allen mogen genieten van Gabor Babos, die uitgegroeid is tot een echte clubman en Bram Nuytinck die het meegereisde publiek in Arnhem trakteerde op zijn (voor de dames) imponerende torso en (voor de heren) een onvervalste ziege-zagge. Helaas is Bram inmiddels vertrokken naar Anderlecht, het zij hem gegund, en lijkt Gabor bezig met een afscheidstoernee.
Op dergelijke momenten moeten nieuwe helden zich aandienen. Nu heeft Pavel Cmovs het in zich om uit te groeien tot een cultheld, is Navarone Foor een uitstekende voetballer en zal Kevin Conboy binnen twee jaar ook zijn geluk gaan beproeven in een buitenlandse competitie. Voor allen zal op termijn gelden, het zijn geen blijvertjes. Momenteel hoop ik vooral dat één persoon tot het einde van zijn carriere het rood-groen-zwart zal dragen.
In zijn jeugd werd hij heen en weer geslingerd van het zuiden naar het noorden van de Randstad en weer terug. Hij doet zijn voornaam echter al zijn hele leven eer aan. Hij is een vechter, vernoemd naar een bokser die zelfs de rust bewaarde toen hij een deel van zijn oor verloor. Evander Holyfield stond ook wel bekend als ‘The Real Deal’. Een bijnaam die ook voor de nummer 6 van NEC niet zou misstaan. De middenvelder figureerde vorig jaar in het RKK-programma ‘Hand van God’. In dit programma kwam hij ook over als ‘The Real Deal’. Puur, eerlijk en oprecht.  Veelzeggend is dat hij nog steeds wonende is in de straat waar hij opgroeide in Dordrecht. Deze dankbaarheid toonde hij ook vorig jaar tijdens de winterse transferperiode. RKC Waalwijk was al akkoord met FC Utrecht over een transfer van de man die later dat seizoen werd uitgeroepen tot ‘Gilette Man of the Season’. Hij kon maar liefst zes keer zo veel verdienen, maar vond dat hij het nietige RKC hun vertrouwen diende terug te betalen. Uiteindelijk werden de Waalwijkers pas in de laatste play-offs uitgeschakeld voor Europees voetbal, met de van oorsprong Surinamer als grote roerganger.
Afgelopen weekend sloeg de schrik een heel stadion om het hart. De gelovige krachtpatser zakte even door de knieën en voelde aan zijn borst. Met zijn verleden, hij werd op een voetbalveldje in Gendt ooit met vier schokken van een AED teruggebracht bij kennis, was deze schrik ook terecht. Media en analytici vielen afgelopen dagen over elkaar heen dat het niet langer verstandig was om te voetballen voor de oud-voetballer van onder ander Ajax en Celtic. Er werd zelfs gesuggereerd dat hij opnieuw was getroffen door een hartstilstand. Dit bleek gelukkig niet het geval en de rechtshalf beet van zich af. ‘Mensen spelen met mijn carrière, mijn apparaatje heeft gewoon zijn werk gedaan’. Nou, Evander. Hoe groot je ambities ook zijn en hoe hoog je ook nog wil reiken. Wat mij betreft voetbal jij nog tien jaar voor onze driekleur. Een bijzonder mens en een uitstekende voetballer. Evander Sno, een man met een leeuwenhart.