NEC heeft zaterdagavond in een spannend en doelpuntrijk duel verloren van FC Groningen. Na een vroege en makkelijke rode kaart kwam NEC nog op een 2-3 voorsprong, maar uiteindelijk moesten de tien Nijmegenaren buigen voor de Noorderlingen in de Euroborg (4-3).

NEC begon het duel met Calvin Verdonk in de basis. Hij werd op linksback geposteerd waardoor Souffian El Karouani, net als tegen AZ na het uitvallen van Mikkel Duelund, op de linksbuiten positie terecht kwam. Ivan Marquez en Elayis Tavsan zaten daardoor op de bank en Magnus Mattsson behield dus zijn basisplaats.

Dit leek niet het gewenste effect op te leveren. Het duel was nog amper begonnen en de bal lag al in het doel. Een voorzet van Mo El Hankouri werd binnen gekopt door aanvoerder Michael de Leeuw. Tien minuten kater kwam NEC terug in de wedstrijd. Jonathan Okita probeerde het van ver en kon daarmee een corner bemachtigen. Uit die corner probeerde Bart van Rooij het met een volley die ternauwernood onschadelijk werd gemaakt door keeper Peter Leeuwenburgh. De bal viel echter voor de voeten van Ali Akman die niet twijfelde en de bal kiezel hard tegen de touwen knalde.

Rood NEC

Jonathan Okita was kort daarna dicht bij de voorsprong. Zijn geplaatste bal spatte uiteen op de lat. NEC kwam er een aantal keer aardig uit maar moest toen een fikse tegenvaller slikken. El Karouani kwam in een opstootje met Jørgen Strand Larsen en duwde daarbij lichtelijk zijn hoofd tegen dat van de spits van Groningen. Scheidsrechter Sander van Eijk was onverbiddelijk en liet de Marokkaanse linksback de rode kaart zien waardoor NEC met tien man verder moest. FC Groningen maakte gelijk gebruik van deze controversiële beslissing tegen NEC (alweer), en kwam op voorsprong. Een hoekschop werd nog door Edgar Baretto terug gekopt, maar de daaropvolgende voorzet was een prooi voor Strand Larsen die er 2-1 van maakte.

Toch knokte de Nijmegenaren zich terug in het duel. Lasse Schöne liet zien dat hij nog altijd, ondanks de kritiek van dit seizoen, een standaardsituatie te kunnen nemen. De vrije trap van de Deen plofte mooi in de onderhoek buiten bereik van Leewenburgh. En daar bleef het niet bij. De andere deel van NEC, Magnus Mattsson, had ook iets goed te maken. Hij kreeg de bal makkelijk in de voeten geschoten na een foute pass van FC Groningen. Dit strafte hij genadeloos af door te dribbelen tot dicht op het doel, een mannetje te passeren en de bal in het net te schieten.

Tweede helft

Het spelbeeld van de eerste helft werd voortgezet in het tweede bedrijf. NEC speelde met tien man en liet de bal daarom aan de thuisploeg. Zij deden hier niet alleen weinig mee, maar de Noorderlingen waren meerdere keren slordig in het balbezit. Hierdoor konden de Nijmegenaren met een dynamisch trio voorin de counter opzoeken. Dit zorgde kort na rust al voor een paar hachelijke momenten voor de neus van de Groningse doelman.

Helaas lukte het de tien NEC’ers niet om de voorsprong vast te houden. Invaller Romano Postema stond koud in het veld toen hij de bal langs Mattijs Branderhorst wist te koppen. Dit was de derde kopgoal die de Nijmegenaren tegen kregen deze avond. Diezelfde Postema tekende later voor een slotakkoord. Zijn tweede doelpunt van de avond bezorgde de Noorderlingen de overwinning. Door deze winst gaan de Groningers over NEC heen op de ranglijst in een strijd om plek acht.

Wedstrijdverloop:
2′ 1-0, Michael de Leeuw
13′ 1-1, Ali Akman
17′ Rood, Souffian El Karouani
22′ 2-1, Jørgen Strand Larsen
29′ 2-2, Lasse Schöne
32′ 2-3, Magnus Mattsson
60′ Geel, Mo El Hankouri
80′ 3-3, Romano Postema
87′ Geel, Daleho Irandust
90+2′, 4-3, Romano Postema

Opstelling FC Groningen: Peter Leeuwenburgh; Mo El Hankouri (88′ Marin Sverko), Mike te Wierik, Neraysho Kasanwirjo, Bart van Hintum (46′ Daleho Irandust), Bjorn Meijer; Tomas Suslov (77′ Damil Dankerlui), Laros Duarte; Michael de Leeuw (77′ Romano Postema), Jørgen Strand Larsen, Paulos Abraham (66′ Cyril Ngonge).

Opstelling NEC: Mattijs Branderhorst; Bart van Rooij, Rodrigo Guth, Cas Odenthal, Calvin Verdonk; Edgar Barreto, Lasse Schöne, Magnus Mattsson (88′ Ilias Bronkhorst); Jonathan Okita, Ali Akman (82′ Ivan Marquez), Souffian El Karouani.

Foto: Orange Pictures