NEC heeft zaterdagavond met 1-1 gelijkgespeeld op bezoek bij sc Heerenveen. Lang leek NEC af te stevenen op een 1-0 nederlaag, totdat Joey Sleegers met een schot NEC langszij schoot. In de slotfase ontving Van Eijden nog zijn tweede gele kaart en miste Te Vrede vervolgens de toegekende penalty.

NEC maakte het zichzelf enorm lastig op bezoek in Friesland door met ‘zes’ verdedigers te starten. Golla vulde de positie in van de geblesseerde Breinburg en Dumic en Van Eijden vormden het hart van de defensie. Marcel Appiah werd zoals zo vaak dit seizoen op de rechterflank geplaatst, maar ook dit duel kwamen zijn tekortkomingen naar boven. De verdedigend ingestelde Duitser werd al na 39 minuten gewisseld voor Joey Sleegers.

Enfin, gevoetbald werd er ook. De thuisploeg, die dit seizoen al 45 tegentreffers incasseerde, kwam via Veerman op een 1-0 voorsprong. Een combinatie via de rechterflank viel pardoes voor de voeten van de 1 meter 99 lange spits, die vervolgens niet nadacht en de bal simpel in de verre hoek schoot: 1-0. NEC stelde daar ontzettend weinig tegenover. Voorin lieten Santos en Limbombe het afweten tegen de sterk spelende Friezen. Heerenveen was enkele malen dichtbij de tweede treffer van de avond, maar zowel Veerman als Zeneli zagen hun schoten gepareerd worden door de uitstekend keepende Jones.

Na de onderbreking, waarbij beide elftallen onveranderd bleven, trok NEC wat meer ten strijde. De Nijmegenaren zetten vroeger druk op de defensie van Heerenveen en dit leverde dan ook enkele fouten achterin op, maar NEC maakte daar jammer genoeg geen gebruik van. Al was Navarone Foor dicht bij de gelijkmaker, maar zijn poging werd van de lijn gehaald. Sinds dat speldenprikje werd NEC alsmaar gevaarlijker. Dit leverde na een klein uur spelen ook de gelijkmaker op. Een sublieme steekpass van topscorer Santos zette Sleegers voor doelman Mulder. De 21-jarige aanvaller twijfelde niet en schoot de bal via een Heerenveen-speler achter de goalie: 1-1.

In de absolute slotfase van het duel kreeg Rens van Eijden zijn tweede gele kaart van arbiter Janssen. De Ossenaar schoffelde Te Vrede in het strafschopgebied onderuit. De spits ging vervolgens zelf achter de bal staan, maar zag zijn inzet gekeerd worden door de uitblinkende Brad Jones. De doelman had met enkele formidabele reddingen NEC al lange tijd in de wedstrijd gehouden en zorgde met het stoppen van de pingel onderhand persoonlijk voor het gelijkspel.

Aanstaande vrijdag wacht opnieuw een uitduel voor NEC. Excelsior is dan op Woudenstein de tegenstander. Rens van Eijden en Lucas Woudenberg ontbreken dan in ieder geval. Beide zijn geschorst na hun gele en rode kaart.

Wedstrijdstatistieken:

’29 1-0 Henk Veerman (sc Heerenveen)

’64 1-1 Joey Sleegers (NEC)

 

Geel: Thorsby (sc Heerenveen), Woudenberg (NEC)

Rood: Van Eijden (NEC, 2x geel)

 

Opstelling sc Heerenveen: Mulder; Van Anholt, St. Juste, Van Aken, Cavlan; Marzo, Thorsby (v.d Boomen /86), Van de Berg [C]; Zeneli (Namli/78), Veerman (Te Vrede/77), Larsson

Opstelling NEC: Jones [C]; Kane, Van Eijden, Dumic, Woudenberg; Bikel (Roman/54), Golla, Foor, Appiah (Sleegers/39); Santos, Limbombe (Celik/79)

Toeschouwers: 22.412