NEC heeft inmiddels de magische grens van 34 punten bereikt. Dit puntenaantal betekent vrijwel altijd nog minimaal een seizoen Eredivisievoetbal. Aan de tafel van Studio Voetbal bij de NOS werd het succes van de promovendus besproken.

Analist Pierre van Hooijdonk vindt het ontzettend knap wat de ploeg van Rogier Meijer tot dusver bereikt heeft. “Vorig jaar zijn ze zevende geëindigd en via de play-offs gepromoveerd. De hand van de trainer is duidelijk. Ze hebben kenmerkende manier van spelen. Er is dan ook flink geïnvesteerd met bijvoorbeeld Lasse Schöne, het is echt een ploeg waar ervaring in zit, maar ook jeugdig talent. We hebben bijvoorbeeld Tavsan gezien bij Jong Oranje afgelopen week.”

De complimenten voor trainer Meijer gaan nog even door. “Ik vind het mooi voor de trainer. Die krijgt eigenlijk heel weinig aandacht.” Oud-Vitessenaar Theo Janssen vult aan: “Het is geweldig. Als je ziet hoe ze spelen is het heel degelijk. Ook de wedstrijd van zondag was geen topwedstrijd, maar ze winnen hem wel. Ted van Leeuwen heeft daar toch een team neergezet met een goede mix van ervaring en talent.”

Arno Vermeulen haalt nog even de eerste wedstrijd van het seizoen tegen Ajax aan. “Ik mocht die wedstrijd toen verslaan en wist niet wat ik meemaakte. NEC was natuurlijk zevende geworden in de KKD. Dan verwacht je al een moeilijke wedstrijd. In de eerste helft stond het al 5-0 voor Ajax en toen dacht ik dat het team nu al gedegradeerd was: dat zou niks worden.”

“Er werden meteen wat wissels doorgevoerd, waardoor het al wat beter stond. Na de rust scoorde Ajax ook niet meer. Na afloop stond Meijer de wedstrijd heel rustig te analyseren en maakte hij een hele goede indruk op mij. Zeker als je bedenkt dat dat toen zijn debuut in de Eredivisie was.” Janssen vult aan dat deze wedstrijd misschien wel heel belangrijk is geweest voor de ontwikkeling van het seizoen van NEC. “Je hoeft echt geen resultaat te halen in Amsterdam en belangrijker: je ziet meteen je mindere punten heel duidelijk naar voren komen. Dan kun je daar meteen naar handelen.”

Foto: Orange Pictures