In de laatste aflevering van de NOS Voetbalpodcast werd uitgebreid stilgestaan bij de bekerfinale, waarbij lof werd toegezwaaid aan NEC voor hun optreden.

Presentatoren Arno Vermeulen, Jeroen Elshoff, Jeroen Grueter en Jan Roelfs deelden hun indrukken van de wedstrijd. ”Je denkt van tevoren bij zo’n wedstrijd even na over hoe het zou verlopen, vooral hoe zo’n finale zou beginnen,” merkte Vermeulen op. ”Dan heb je in je hoofd een patroon waarin Feyenoord meteen de baas is en de tegenstander, in dit geval NEC, naar achteren dringt. Dan denk je: ‘het is te hopen voor NEC dat ze het eerste kwartier verdedigend een beetje doorkomen’.”

”Echter het verloopt totaal anders,” voegde hij toe. ”NEC vliegt uit de startblokken, grijpt Feyenoord bij de keel en laat hen lange tijd niet los. Hoe knap is dat eigenlijk wat ze geflikt hebben in de finale? ”Jeroen Grueter deelde die bewondering: ”Heel goed. NEC heeft tactisch een hele sterke wedstrijd gespeeld. Ze zijn met veel lef naar De Kuip gekomen, wilden zich gewoon presenteren en zijn ook voor de overwinning gegaan. Ze hebben niet gedacht ‘misschien kunnen we hier die beker stelen’. Nee, ze wilden die echt veroveren. Wat dat betreft heb ik er echt van genoten.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Teamprestatie

Jan Roelfs vond het met name een hele goede teamprestatie van NEC. ”Centraal achterin met Nuytinck en Sandler stond het heel goed. Ze zijn goed op elkaar ingespeeld. Er straalt zoveel zekerheid vanuit. Fysiek sterk ook. Ik vond Chery erg goed voetballen, ondanks het feit dat hij verdedigende klusjes moest opknappen. Van Rooij was ook goed, net terug van een blessure. Maar los daarvan, zeker bij NEC kan je niet spreken van spelers die niet leverden. NEC heeft maximaal gepresteerd. Ze hebben zich misschien een klein beetje tekortgedaan. Het had heel anders kunnen lopen als die bal van Chery niet 5 centimeter buitenspel was geweest; dan was het een goal geweest en had Feyenoord het maar eens moeten zien om te draaien.”

“NEC kan wel doorgaan op deze manier. Ze kunnen nog Europees voetbal halen via de ranglijst,” aldus Arno Vermeulen. Jeroen Grueter voegt toe: “Interessante wedstrijd komend weekend: NEC – AZ. Dan mogen ze laten zien wat ze thuis weer waard zijn.” Jeroen Elshoff merkte op: “Op basis van dit niveau zou je toch zeggen: ‘NEC verdient eigenlijk gewoon rechtstreeks Europees voetbal. Je zou het ze gunnen. Het is toch de doorbraak van Rogier Meijer als trainer dit seizoen. Hij heeft deze wedstrijd heel volwassen gecoacht.'”

Foto’s: Rob Koppers