De carrière van Anthony limbombe is in het slop geraakt. De situatie van de buitenspeler werd in de laatste HGHM al kort besproken. Limbombe (27) lag in de clinch met zijn toenmalige werkgever FC Nantes. Inmiddels is zijn contract ontbonden en breekt er een nieuwe periode aan voor de Belg.

Bij NEC maakte hij in twee seizoen furore met zijn onnavolgbare passeerbewegingen en geweldige statistieken. Hij maakte in zeventig wedstrijden 23 goals en 18 assists, wat voor een buitenspeler meer dan prima is. Daarna vertrok hij naar Club Brugge, waar hij ook doorbrak bij het grote publiek. Daar maakte hij in zijn tweede seizoen bijvoorbeeld ook zijn debuut bij de nationale ploeg en won hij de Ebbenhouten schoen (de beste speler van Afrikaanse afkomst in België).

Limbombe kijkt graag terug op die periode in Nederland en België, meldt hij tegenover VI. “Nederland is een land dat ik apprecieer en waar ik goede prestaties heb neergezet. De mensen zijn vriendelijk en het is makkelijk om me aan te passen. Dat zie ik ook bij Ajax, waar ook Brazilianen als Antony en in het verleden David Neres zich meteen helemaal thuisvoelden. Mijn ervaringen in Frankrijk hebben me doen beseffen hoeveel ik van België en Nederland houd.”

Druk vanuit fans

Die ervaringen in Frankrijk waren namelijk desastreus te noemen. Na zijn periode bij Club Brugge belandde de Belg in Frankrijk bij FC Nantes. Hij werd daar binnengehaald als recordtransfer en dus waren de verwachtingen, ook bij de fans, hoog. “De supporters zagen me echt als de man van acht miljoen. Ik ben een introverte jongen en heb liefde nodig om mezelf lekker te voelen en te presteren. Bij een mislukte actie of een gemiste kans werd meteen die link gemaakt naar het geldbedrag.”

Ook buiten het veld was het in het begin onrustig voor de buitenspeler. Zijn zaakwaarnemer zou, volgens de Franse wet, te veel geld in zijn eigen zak hebben gestoken bij de transfer naar Nantes. Een paar maanden later moest hij zich zelf ook melden bij de politie voor een verhoor. Dit was een valse start voor de buitenspeler en daardoor startte een vicieuze cirkel. In het tweede seizoen wilde Limbombe zijn kwaliteiten laten zien. De club had echter een ander plan en zag hem liever verhuurd worden. Die verhuurperiode liep ook niet goed af. Standard luik was de club die de potentie nog zag in Limbombe, maar na een paar wedstrijden raakte hij ernstig geblesseerd aan zijn knie. Na een half jaar besloot Nantes hem terug te halen.

Verbanning naar tweede elftal

In de zomer had Limbombe zin in een nieuwe kans bij de club. Dit ging echter anders. “Als ik fit zou zijn, moest ik aansluiten bij het tweede elftal. Ik accepteerde het, alleen vond ik het niet netjes dat ik naar de beloften werd gestuurd. Ik ben niet binnengekomen als jonge gast, maar ze hebben acht miljoen euro voor mij betaald. Dus ik vond dat ik recht had om in ieder geval bij het eerste elftal te blijven trainen.”

In de winterstop probeerde Limbombe nog een transfer te forceren naar Zulte Waregem. Dit ging echter op het laatste moment niet door. Limbombe stapte tot drie keer toe naar de Franse bond, omdat hij vond dat zijn carrière te veel leed onder het beleid van Nantes. De bond was het eens en verplichtte Nantes om de Belg weer met het eerste elftal te laten meetrainen.

De toekomst is positief

Dat gebeurde niet, maar inmiddels zijn speler en club het eens geworden over het ontbinden van zijn contract. “Ik voel me weer vrij”, zegt hij. “Ik moet nu alleen nog mijn verhuizing regelen, dan weet ik dat het hoofdstuk is afgesloten.” De komende maanden worden keihard trainen voor de buitenspeler. “Je weet nooit wat er gebeurt in het leven”, zegt hij. “Alles kan ook weer in zes maanden vergeten zijn. Ik heb de afgelopen drie jaar veel misère gehad, maar ik kan volgend jaar weer heel ergens anders zijn. Het heeft de laatste jaren veel geregend. Eén ding is zeker: binnenkort gaat de zon weer schijnen”, besluit hij positief.

Foto’s: Rob Koppers