NEC boekte vrijdagavond na twee zeperds weer een overwinning. Dankzij het enige en winnende doelpunt van Langil werd de eerste plek op de ranglijst overgenomen. Daar had het wel de hulp van FC Emmen voor nodig.

"Drie punten", dat is volgens Lijnders het belangrijkste. "We kijken alleen naar onszelf. Dat hebben we afgesproken en dat doen we iedere week. Ik hoef echt niet te weten hoeveel het in Sittard staat. We moeten ons volledig focussen op onze eigen wedstrijden. Ik geloof nog steeds dat 90% van de overwinning wordt behaald op het trainingsveld. Ik ben blij dat we, met de steun van het publiek, wat echt ongelooflijk was, zo’n goede tweede helft gespeeld hebben."

"We geven één kans weg in de eerste helft", aldus de coach. Dat was wel een levensgrote kans, maar Kaars mikte de bal van dichtbij over. "Ja, maar dat hoort erbij als je in zo’n systeem speelt als wij doen. Als je even niet goed georganiseerd staat, dan gebeurt dat. Het is niet oké, maar het gebeurt." NEC had de handen vol aan de Blauw-Witten. "Ik wil ook een compliment maken aan Den Bosch, want zij speelden gewoon een goede pot. Ze maakten het ons lastig door de bal constant naar de linkerzijde te brengen en daar vervolgens positiewisselingen creëren."

"De tweede helft was echt goed. We waren aan de bal veel beter en daardoor konden we meer druk houden. Bij balverlies kun je dan meteen goed staan." Omdat NEC op slag van rust via Langil op voorsprong kwam kreeg NEC de tweede helft meer ruimte. Dat werd dan ook beter benut, door met name de doelpuntenmaker. "Ja, de tweede helft is altijd een logisch gevolg van de eerste, maar we speelden ook wat meer naar de mogelijkheden. Langil ging veel meer de diepte in en met zijn snelheid zie je wat hij kan creëren."

Volgende week wacht FC Emmen, de ploeg die vandaag NEC een handje hielp door Fortuna Sittard met 1-2 te verslaan. Is Lijnders daardoor extra gewaakt? "Je probeert natuurlijk altijd de angel eruit te halen, maar we moeten uitgaan van onze eigen krachten. We moeten een goede voorbereiding draaien en dan kunnen wij FC Emmen verslaan." Met Arnaut Groeneveld? "Als hij een goede trainingsweek doormaakt, dan wel ja", concludeert Lijnders tegenover FOX Sports.

Foto: Rob Koppers