Pepijn Lijnders is bewust in januari overgestapt van Liverpool naar NEC. Manager Jürgen Klopp zag hem liever niet gaan, maar begreep de keuze van zijn veldtrainer wel. Lijnders ziet het komende half jaar als een periode waarin hij veel kan opzetten in Nijmegen.

"Ik voel dat ik nu de absolute vrijheid heb om te werken", zegt Lijnders in een interview met Voetbal International. "Dat heb ik nodig. Bovendien klopte het verhaal van NEC. Het stadion, het publiek, het project en de mensen die ik sprak. Ik had ook komende zomer in kunnen stappen. Dan had ik nu nog Champions League-voetbal gespeeld en een beter salaris gekregen. Nadeel was dat ik aankomende zomer in vijf weken alles had moeten doen."

"Nu begin ik in een competitie waar we dominant zijn, waarschijnlijk meer wedstrijden winnen dan verliezen", vervolgt Lijnders. "We kunnen hoger druk zetten, fouten worden minder snel afgestraft. Mochten we promoveren, dan hebben we vijf maanden de tijd gehad iets neer te zetten, het elftal competitief te maken voor de toekomst."

Klopp heeft Lijnders beloofd een keer te komen kijken in Nijmegen. "We hebben nog veel contact. De band was goed, hij gaf me ontzettend veel verantwoordelijkheden. Toch miste ik op een gegeven moment iets, dat laatste zetje. Jürgen nam uiteindelijk de beslissingen, hij was de absolute baas. Dat is het moment waarop je weet dat het tijd is hoofdtrainer te worden."

Bij Liverpool heeft Lijnders veel geleerd, maar ook bij FC Porto, waar hij een talentenpool opzette. "Later hebben we dat ook bij Liverpool gedaan en het plan is om dat ook bij NEC te doen. De beste jongens van verschillende leeftijdscategorieën samenbrengen in en rondom het eerste elftal. Laten wennen aan de speelstijl, de gebruiken en ze het idee geven dat het eerste elftal haalbaar is. Hoop geven. Porto is een geweldige leerschool geweest. Het is een instituut. Ze willen altijd winnen, altijd."

Foto: Rob Koppers