Pepijn Lijnders hoopt dat hij ook komend seizoen voor de groep staat bij NEC. De trainer liep promotie mis met de Nijmeegse ploeg, maar zag wel aanknopingspunten. De vraag is of de clubleiding dat ook zag.

"Er zijn slechts vier mensen die kunnen oordelen over dit proces", zegt Lijnders tegen Voetbal International. "Dat zijn Remco Oversier, Wilco van Schaik, Adrie Bogers en ik. Wij zijn de enigen die weten welke weg we zijn ingeslagen, weten waarom we dat gedaan hebben en weten welke processen op de achtergrond gespeeld hebben."

Lijnders denkt dat hij bij NEC tijd nodig heeft om zijn ideeën te bewerkstelligen. "Ik zie heel veel gelijkenissen tussen NEC en het eerste seizoen van Jürgen Klopp bij Liverpool. Iedereen is dat nu alweer vergeten, maar we werden achtste in zijn eerste jaar. Dat ging hetzelfde als nu bij NEC. Bijna iedere kans voor de tegenstander was raak en zelf waren we een stuk minder effectief. Maar de trainingen waren top, daar zagen we ontwikkeling. Daarna hebben we gericht spelers gehaald die aansluiten bij de nieuwe speelstijl en nu vindt iedereen het fantastisch."

"Dit soort voetbal ontstaat niet door een keer met een toverstaf te zwaaien", vervolgt Lijnders. "Het is iedere dag keihard werken: trainen, trainen, trainen. Dat kost tijd, maar ik ben er nog steeds van overtuigd dat we de eindbestemming gaan bereiken bij NEC."

Foto: Rob Koppers